Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезара Пекова на турнир по художествена гимнастика в памет на Емилия Бонева

Лъчезара Пекова
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Близо 1000 гимнастички от 11 държави (Испания, Италия, Израел, Армения, Румъния, Кипър, Бразилия, Намибия, Конго, Гърция и България) са подали заявка за участие във второто издание на международния турнир по художествена гимнастика в памет на голямата българска треньорка Емилия Бонева. Състезанието ще се проведе в зала „София“ от 19 до 21 май.


„Миналата година организирахме турнира за първи път. Беше много успешенн. Имахме много участници, над  70 чужденки. Сега очакваме още повече гимнастички, защото имаме подадени около 1000 заявки във всички възрасти. Смятаме да направим един спортен празник за състезателките, за треньорите, за деятелите и всичко това да бъде в чест на Емилия Бонева“, сподели Юлия Мумджиева, която е част от организационния комитет.

В надпреварата, която съвпада с провеждането на европейското първенство в Баку от националните състезателки ще участва единствено Лъчезара Пекова.

„За съжаление датите съвпадат, за това гимнастичките от националния отбор няма да могат да участват в нашия турнир. Надяваме се следващата година датите да се разминат и да имаме възможността да ги видим на килима“, допълни Мумджиева.


Емилия Бонева е най-успешната българска треньорка в чужбина, дългогодишен наставник на испанския национален отбор, чиято кариера започва в най-стария клуб по художествена гимнастика „Славия".

„Емилия Бонева остави в сърцето ми една огромна любов - към нея самата и към този прекрасен спорт. Запали ме и ме накара цял живот да харесвам и да обичам това, с което се занимавам. Спомням си за нея с най -приятни и прекрасни чувства. Бонева беше освен чудесен треньор, беше и голям психолог. Винаги намираше подход към всяко едно дете и няма как като някой ти предал такова нещо да не следваш  неговият пример. Няма как да не се движиш по неговите стъпки“, разказа Благовеста Илиева, една от състезателките на Емилия Бонева, сега треньор в „белия клуб“.

„Треньорки в клуба са едни от най- изявените български гимнастички от недалечното минало като Цветелина Найденова - бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро, нейната лична треньорка  Диана Котева, Вяра Ваташка - треньорка два поредни цикъла на ансамбъл (девойки) и която заедно с Цвети Найденова изведоха момичетата до сребърните медали на европейското първенство във Варна, Леонида Кацамунска,  Румяна Методиева. Започват да работят  и нови попълнения, млади треньорки, дипломирали се вече в НСА. Те сега правят първите си крачки в треньорската професия. Имаме доста деца, може би 100, които се занимават вече усилено, тоест участват в състезания. Имаме и много деца в подготвителните групи. Нашият спорт добива голяма масовост. Малките деца идват с голямо желание. Мотивацията са им олимпийските шампионки. Те много искат да са като тях“, допълва Благовеста Илиева.


Официални гости по време на откриването ще са президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева и първата ни трикратна световна шампионка, сега почетен председател на централата Мария Гигова.  Специални покани са изпратени и на много деятели, хореографи, треньори, като Елизабет Колева и Красимира Филипова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луис де ла Фуенте

Луис де ла Фуенте: Очаквам много равностоен и оспорван мач

Селекционерът на испанския национален отбор по футбол Луис де ла Фуенте очаква финалът на Евро 2024 срещу Англия в Берлин в неделя да бъде "много равностоен мач, много оспорван" въпреки различния път, който извървяха до тук двата тима. Испания, спечелила сърцата на неутралните зрители заради атрактивната и почти непрекъсната атакуваща стратегия, се..

публикувано на 14.07.24 в 04:54
Гарет Саутгейт

Гарет Саутгейт: Да завършим започнатото през 2022 година

Мениджърът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт призова футболистите си да завършат това, което са започнали през зимата на 2022 година по време на световното първенство в Катар. В неделя Англия излиза в Берлин срещу Испания във финала на Евро 2024 в опит да спечели първия си голям трофей от световната титла през 1966 година. "Работя в..

публикувано на 14.07.24 в 04:46

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 г. е европейски шампион

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия. За пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите.  Последният подобен успех за българския волейбол в..

публикувано на 13.07.24 в 20:52
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът ни спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06