Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николова и Калейн с позиции за отличия в многобоя, България - лидер в отборното на ЕП в Баку

Стилияна Николова
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Стилияна Николова поведе в класирането след първия ден на квалификацията за индивидуалния многобой при жените на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку (Азербайджан). Възпитаничката на Валентина Иванова събра общ сбор от двете изигравания 67.450 точки.

34.600 точки (D. 18.000; A. 8.400; E. 8.200) отредиха съдиите за композицията с топка на Николова, което е  първа позиция в класирането на този уред. В надпреварата с обръч, след подадена контестация, оценката на българката  остана непроменена - 32.850 точки (D. 16.500; A. 8.300; E. 8.100) и трето място  в класирането за финала.

Боряна Калейн заема втората позиция в общото подреждане след първия ден с актив от 66.700 точки. Състезателката на Мариана Памукова получи за изпълнението си с обръч оценка от 33.450 точки (D. 17.200; A. 8.100; E. 8.200), което е втори по сила резултат на този уред. Тя ще спори за отличията във финала и с топка след 33.250 точки (D. 17.000; A. 8.350; E. 7.900), което е трета по сила оценка.

Боряна Калейн

След съчетанията с обръч и топка третото място е за представителката на Италия - София Рафаели. Световната шампионка от шампионата на планетата в София през 2022 година е с актив от 64.900 точки (31.900 точки с обръч и 33.000 точки с топка).
България поведе и в отборната надпревара с общ сбор от 134.150 точки. Втори засега е отборът на Германия с 126.000 точки. На трета позиция са гимнастичките от Украйна с 125.900 точки, а четвърти е тимът на Италия със 125.150 точки.

Припомняме, че за отборната надпревара се сумират осемте оценки от квалификацията в индивидуалната надпревара при жените и двете оценки от многобоя при ансамблите - жени.

Утре европейското първенство продължава с изпълненията с бухалки и лета, след което ще разберем кои 24 гимнастички ще се борят за за индивидуалната европейска титла, както и най-добрите 8 гимнастички на четирите уреда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Матео Малучели е шампион в Колоездачната обиколка на България, победата на Мартин Папанов в последния етап предизвика скандал (обновено)

Италианецът Матео Малучели от японския отбор Джей Си Ел Укьо е шампион в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България.  Надпреварата завърши със скандал и над два часа разглеждане на контестации от страна на съдиите заради победата на българина Мартин Папанов от отбора на Цар Симеон в последния пети етап - 123 километра от Сливен до Габрово...

обновено на 29.08.24 в 20:56
Кристиано Роналдо (вляво) и Джанлуиджи Буфон участваха в тегленето на жребия

Ливърпул – Реал и Барселона – Байерн сред най-интригуващите сблъсъци в основната фаза на Шампионската лига

Ливърпул - Реал Мадрид и Барселона - Байерн Мюнхен са две от най-любопитните срещи в основната фаза на Шампионската лига. Сезон 2024/25 отбелязва дебютът на новия формат на турнира, който ще бъде без групова фаза. Жребият днес бе изтеглен в Монако, а преди историческия момент, в който станаха ясни двойките от четирите урни, Джанлуиджи Буфон и Кристиано..

публикувано на 29.08.24 в 20:38
Пламен Андреев

Ексклузивно: Левски договори вратаря Пламен Андреев с Фейенорд

Левски договори вратаря Пламен Андреев с нидерландския гранд Фейенорд. Новината научи ексклузивно БНР. Стражът ще подпише 5-годишен договор с клуба от Ротердам. "Личните условия на Пламен са уточнени. Остава да мине медицински прегледи и да се присъедини към новия си отбор", заяви специално за "Хоризонт" агентът на играча Виктор Кирков. По-рано през..

публикувано на 29.08.24 в 19:56
Слав Киров

Българин с бронз от СП по спортно катерене за юноши

Слав Киров се представи отлично и извоюва бронз на световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Гиянг, Китай. Българинът се класира на финала и в двете дисциплини, в които участва - трудност и боулдър. В първата дисциплина в програмата - трудност, Слав Киров зае 6-то място.  В боулдъра българинът спечели бронзов медал след драматичен..

публикувано на 29.08.24 в 18:35
Иван Колев

Иван Колев: Очакваха Локомотив (Сф) да е с 1-2 точки, а имаме осем

Старши треньорът на ПФК Локомотив (София) Иван Колев коментира представянето на столичния отбор в Първа лига през сезона досега и разкри кои са най-големите проблеми в селекцията. "Нагласите за Локомотив (София) бяха да имаме 1-2 точки след първите осем кръга заради множеството проблеми откъм селекция и контузии. Не можем да бъдем недоволни от..

публикувано на 29.08.24 в 17:22
С грандиозен спектакъл откриха Параолимпийските игри

С грандиозен спектакъл откриха параолимпийските игри

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители. Голяма част от..

публикувано на 29.08.24 в 06:07
Талон Грикспор

Нидерландец е следващият съперник на Григор Димитров

Талон Грикспоfр от Нидерландия ще бъде съперник на Григор Димитров в следващата фаза на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като съперникът му във втория кръг Себастиан Баес от Аржентина се отказа при резултат 1:6, 0:2. Гриспор поведе в първата част с 5:0, преди Баес да успее да спечели първи гейм, но това бе всичко. Във втори сет..

публикувано на 29.08.24 в 06:03