Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кълъчдароглу заложи на антиимигрантска реторика преди втория тур на изборите в Турция

Кемал Кълъчдароглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на турската опозиция се зарече да върне милиони мигранти, като отправи остро послание, целящо да спечели подкрепата на ултранационалистите, които могат да му помогнат във втория тур на президентския вот, предаде АФП.

Кемал Кълъчдароглу направи първото си публично обръщение след знаковите избори в неделя, на които остана зад президента Реджеп Ердоган.

Резултатът на опозицията не оправда очакванията, заложени в предизборните проучвания, като я остави във видим ступор.

Кълъчдароглу обнови предизборния си екип и втвърди посланията си, за да спечели десните избиратели в Турция на втория тур на изборите на 28 май.

Той също така планира да се срещне със Синан Оган – крайнодесен кандидат, който събра 5,2 % от гласовете, но все още обмисля кого да подкрепи на втория етап.

"Ердоган, ти не защити границите и честта на страната", обърна се Кълъчдароглу към Ердоган.

"Вие умишлено доведохте повече от 10 милиона бежанци в тази страна... Веднага щом дойда на власт, ще изпратя всички тях у дома", допълни той.

От своя страна Оган заяви, че ще подкрепи само кандидат, който се справя с мигрантите и се бори с "тероризма" - ключова дума в Турция за кюрдските бойци.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието бяха възхвалявани в голяма част от мюсюлманския свят заради по-приемливата им позиция спрямо бягащите от конфликтите в страни като Сирия.

Отделно споразумение от 2016 г. между Анкара и Европейския съюз помогна да се спре мигрантската криза на континента, като позволи на опитващите се да достигнат Западна Европа да се установят в Турция.

Турция получи милиарди евро финансиране от Брюксел за целта, но икономическата криза, която набра скорост с наближаването на изборите, доведе до покачване на антимигрантските настроения.

Правителството на Ердоган се опита да намери „златната среда“, за да се справи със ситуацията.

Неотдавна министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция вече е изпратила обратно повече от половин милион сирийци.

"Нямаме намерение да превръщаме Турция в лагер за бежанци и досега не сме го правили. Но сирийците са наши братя", каза Сойлу.

"Не можем да ги изпратим на смърт. И не сме го правили. Ердоган не иска да бъде запомнен като лидер, който е изпратил сирийците на смърт", коментира той.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опитът за съставяне на правителство с втория мандат. "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фб Петков. Радев: Тези дни ще взема..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума Документът на партията съдържа седем точки. Пет..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати още на първи тур.  Невалидните бюлетини са 76. Евродепутатите избират председател на..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18