Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци даряват "скромните" помощи от Брюксел

Снимка: БГНЕС

Голяма част от българските зърнопроизводители ще дарят за различни социални каузи парите, които Брюксел им отпусна от кризисния резерв за земеделие. Стопаните обаче не са доволни от сумата и затова са решили да я дарят, поясни за "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Брюксел отпусна 16 млн. евро от кризисния резерв ,като компенсация на  икономическите загуби на родните зърнопроизводители от безмитния внос на украинско зърно. За да ги разпредели държавата, трябва да се допита до  бранша за методиката:

"Тези пари, понеже са крайно недостатъчни, за да покрият нашите загуби и да помогнат адекватно на производителите на слънчоглед, решихме да предложим на министерството да използва тези пари за по-засилени проверки по границата и осигуряване на това транзитният коридор наистина да е транзитен – с конвой, с джипиеси, както го правят в другите държави".

Еврокомисията обаче няма да разреши това, тъй като по регламент парите трябва да стигнат до фермерите. При това положение производителите смятат че най-справедливо е парите да се разпределят на всички – според декарите земя. 

Когато парите стигнат до земеделците – всеки ще реши какво да прави с тях:

"Голяма част ще ги дарят за футболни клубове, за помощ по селата, където живеят. Но наистина сумата е символична – по 3 лв. на декар, а всеки е изгубил по 50-60 лв./дка".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица. Продължават за евакуират жители от района и пациенти от близките болници. Всички загасени до сега огнища се разпалиха отново от вятъра. Работата на огнеборците не спира. Пристигнаха допълнително екипи от други области. Кипър също изпраща пожарникари. Стотици са..

публикувано на 12.08.24 в 16:50

Апелативните магистрати в Бургас решиха - Биляна Петрова излиза от затвора

Апелативните магистрати в Бургас освободиха предсрочно от затвора Биляна Петрова – бивш заместник-кмет на столичния район "Младост", която излежаваше петгодишна присъда в Сливенския затвор за искане на подкуп, заедно с Десислава Иванчева. Остатъкът от наказанието ѝ ще бъде условно изтърпян. Освобождават предсрочно бивша зам.-кметица на..

публикувано на 12.08.24 в 16:42

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис. По случая няма задържани. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 16:31
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско

Пожар гори в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино, област Кюстендил. В момента се извършват действия по локализирането му от служители на териториални поделения на Югозападното държавно предприятие  (ЮЗДП), съобщава БТА. Пожарът е възникнал в ранния следобед днес. На място са екипи на Държавното горско стопанство "Невестино", както и..

публикувано на 12.08.24 в 16:31

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана. „Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие В сравнение с първото тримесечие на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия.  Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия Няма опасност пожарът в Република Северна..

публикувано на 12.08.24 в 15:21