Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Всички отличили се в битките за Бахмут ще бъдат предложени за държавни награди

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната официално потвърди превземането на град Бахмут в Донецка област, Украйна. Руският президент Владимир Путин поздрави участниците в, по думите му, освобождаването на града. 

Прави впечатление, че в днешната сводка на министерството на отбраната се споменава поименно частната военна компания "Вагнер" - нещо, което по принцип от военното ведомство избягват. В сводката пише, че "в резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди "Вагнер" при подкрепата на артилерията и авиацията на Южната войскова групировка е завършено освобождаването на Артьомовск", както в Русия наричат Бахмут.

За превземането на града съобщи още вчера основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, а днес от пресслужбата му разпространиха нов аудиозапис. Пригожин заявява, че в Бахмут няма украински войници и че президентът на Украйна Володимир Зеленски не казва истината, когато твърди обратното. 

"Бахмут е превзет изцяло в неговите юридически граници до последния сантиметър. Затова Владимир Александрович лъже или и той, като много от нашите военни ръководители, не знае какво става на бойното поле". 

Изказвания по темата кой контролира Бахмут направи днес в Япония украинският президент Володимир Зеленски:

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин е поздравил както бойците на "Вагнер", така и военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация. Песков добави, че всички отличили се ще бъдат предложени за държавни награди. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу безводието в павликенското с. Караисен

Жителите на павликенското село Караисен излизат тази сутрин в 7.30 ч. на протест срещу безводието. Павликенските села отдавна имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен, и има безкраен воден режим за населението. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода...

публикувано на 02.07.24 в 07:29

Пожар избухна в болницата в Благоевград, има пострадали

Пожар е избухнал рано тази сутрин в Mногопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Изгоряла е напълно една стая, като най-вероятна причината е забравена цигара от пациент. В стаята е имало четирима души, които са свалени в отделението по хирургия на втория етаж. Един от пациентите е в по-тежко състояние.

публикувано на 02.07.24 в 07:26

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе. В София-град кодът за дъжд е жълт. За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу). Днес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:22
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване.  Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. "Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале...

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост. Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го..

публикувано на 02.07.24 в 04:27