Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск прие българска парламентарна делегация

Снимка: пресцентър на НС

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беше приет на аудиенция при папа Франциск. Главата на римокатолическата църква посрещна Желязков и водената от него парламентарна делегация в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и разбирателство.

В най-духовния ден за България папа Франциск се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков и разговаря с него на четири очи:

"Той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война. Но най-вече обръщението му към българския народ с пожеланието муна този ден българска делегация да бъде приемана ежегодно е нещо много хубаво и положително, прекрасно".

Председателят на българския парламент се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин, с който са обсъдили вътрешнополитическия ни живот.

"Поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот", уточни Желязков.

Той подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент, а папата е дарил парламентарната ни делегация с пластика, на която са изобразени гълъб и цвете.

На празника на буквите Росен Желязков пожела "надежда и, разбира се любов":

"На този празник, който е най-хубавият за мен празник, защото е свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме, общението с книгите".

В базиликата „Сан Клементе“ бе отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в присъствието на много представители на българската общност в Италия. Всички заедно изпълниха "Върви, народе възродени".



Снимки: пресцентър на НС

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52

Грузинец е с опасност за живота след ПТП край Монтана

48-годишен грузинец е в болницата в Монтана с опасност за живота. Чуждестранният гражданин е с множество ранни вследствие на катастрофа край село Смирненски Тежкият пътен инцидент е станал вчера следобед. Грузинският гражданин е пътувал с колата си от Видин за Монтана. Преди село Смирненски, с несъобразена скорост, при излизане от десен завой..

публикувано на 11.08.24 в 11:28

Продължава тенденцията към намаляване на населението в Ловешко

В област Ловеч продължава процесът на намаляване и застаряване и на населението. Намалява броят на живородените деца, но в същото време намаляват и починалите. Според данните от Териториалното статистическо бюро към 31 декември  2023 г. населението на област Ловеч е 112 225  души, което представлява 1.7% от населението на България и нарежда..

публикувано на 11.08.24 в 11:25
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Най-малко две жертви на руски удари в Киевска област

Двама души са загинали, а трима други са били ранени при руски удари в Киевска област през нощта, съобщиха местните власти. Две къщи са били разрушени, а на няколко други са нанесени щети. Столицата Киев е била атакувана с дронове и ракети, но всички са били свалени и няма пострадали и щети. Четирима души са пострадали при руска атака срещу..

публикувано на 11.08.24 в 11:21

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14