Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Иванов: В Рим Кирил и Методий са посрещнати като светци

доц.д-р Иван Иванов
Снимка: БНР


Празнуваме българската просвета, култура и славянската писменост. Кирило-Методиевския научен център при БАН организира в София Международна конференция за Кирило-Методиевото дело. На 23 май доц.д-р Иван Иванов участва в конференцията с доклад за литургичните аспекти в църковната и дипломатическата мисия на Светите братя. Той завежда катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ и служи на българите в Рим. Свързах се с него, за да разкаже за предстоящите чествания на Кирил и Методий в Рим:

Добро утро, доц Иванов, какви са литургичните аспекти в църковната и дипломатическата мисия на двамата братя?

доц.Иван Иванов: Мисията на Кирил и Методий в Рим е изключително важна, защото те пренасят мощите на Климент папа римски, които са намерили в Херсон и ги даряват на римската църква на папа Адриан II. Много документални извори свидетелстват, че в Рим двамата братя са посрещнати като светци. Посрещнати са по най-тържествен начин, не само като дипломати и представители на Константинопол, но и като мисионери. Те разпространили евангелското слово на всички новокръстени народи в Европа с преводите на писанието и богослужебните книги. Тези преводи били осветени на олтара на църквата "Санта Мария Маджоре", най-древната църква, посветена на Божията майка. Папа Адриан II ръкоположил Свети Методий за архиепископ на Моравия и Панония, а учениците им за презвитери. Това е изключително важно за тяхната литургична мисия. С благословението на папа Франциск, преди три години с Митрополит Антоний, Западно и Средноевропейски започнахме реставриране на богослужебният, литургичен ритуал на местата, където са служили братята Кирил и Методий. Това е прекрасна възможност за продължаване на тяхната мисия и реализиране на делото им днес. Имаме възможност да служим на централните олтари на най-големите римски базилики. Цяла архиерейска тържествена литургия служим на централният олтар в "Сан Клементе", където е гробът на Свети Кирил Философ. Служим молебен в папската катедрала "Свети Петър". Два пъти в годината служим литургия в "Санта Мария Маджоре". Благодарим на Бога, че успяхме да възстановим древното литургично последование свързано със Светите братя Кирил и Методий. Като техни изключителни наследници и продължители на тяхното дело сме длъжни да го извършваме в тези празнични дни.

Румяна Иванова: Какво конкретно ще се случи на тази седмица, по дни, часове и места?

доц. Иван Иванов: На 23 май, в българския културен институт в Рим имахме научен симпозиум, посветен на живота и делото на Светите братя. В него участваха проф. Красимир Станчев от Университета Рома Треа, проф. Мария Йовчева от катедра Библеистика на Богословския факултет на СУ и аз, като представител на катедра Практическо богословие на Богословския факултет на СУ. Почетно участие в симпозиума взеха Митрополит Антоний и ректора на Софийската духовна семинария, Браницки епископ Пахомий заедно със семинаристите, които ще изнесат кратка православна музикално-певческа програма, посветена на делото на Кирил и Методий. Кулминацията на тържествата ще бъде на 24 май в базиликата "Сан Клементе". Там в 10 ч. ще започне тържествена архиерейска света литургия, която ще бъде председателствана от Западно и Средноевропейския Митрополит Антоний в съслужение с Браницкия епископ Пахомий и свещеници от Западната епархия на Българската православна църква. Ще пее хорът на Софийската духовна семинария. След това ще се поклоним на гроба на Свети Кирил Философ.

Румяна Иванова: Как ще празнувате Спасовден, на 25 май?

доц. Иван Иванов: На Възнесение Господне, наречено от народа Спасовден, в 11 ч., ще служим в базиликата "Свети Петър", в Криптата на папите, в Параклиса на св.св. Кирил и Методий и св. Бенедикт. Вече три години правим там тържествен молебен. Тази година молебена ще бъде председателстван от Митрополит Антоний, Западно и Средноевропейски. Ще се молим, там където са мощите на Свети Петър с гости, дипломати, българи от нашата църковна общност в Рим.

Румяна Иванова: Вие ще служите там, в папската катедрала?

доц.Иван Иванов: Да, ние вече три години имаме благословение, аз правя молебен. Тази година Митрополит Антоний ще направи този молебен. Всички българи в Италия, в Рим, всички гости на нашата църковна община "Свети Сетмочисленици", да се чувстват поканени, благословени и добре дошли да отпразнуваме заедно този велик за България празник!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34