Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 мигранти са задържани край военния завод в Лясковец

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Шофьорът, превозвал 27-те мигранти, които бяха задържани тази сутрин в района на военния завод в Лясковец, е бил дрогиран.

Задържан е още един мъж от Димитровград, предоставил камиона, с който са превозвани афганистанците.

35-годишният мъж от Димитровград, който е шофирал камиона с мигрантите, е дал положителна проба за наркотици и срещу него Районната прокуратура в Горна Оряховица е образовала бързо производство за управление на МПС след употреба на наркотици и досъдебно производство за това, че незаконно е транспортирал чужди граждани през страната.

Задържан е и още един мъж от Димитровград, който е осигурил камиона, с който са превозвани 27-те афганистанци, задържани тази сутрин около военния завод в Лясковец при рутинна полицейска проверка. 

Двамата българи ще бъдат задържани с прокурорско постановление за 72 часа, предстои да им бъдат повдигнати обвинения, а в понеделник Районният съд в Горна Оряховица да гледа мерките за неотклонение.

Продължават разпитите на афганистанците. 21 от тях са пълнолетни и ще бъдат транспортирани до бежанския център в Любимец, а шестимата непълнолетни ще останат в Дома за временно настаняване на непълнолетни лица в Горна Оряховица.

Мигрантите са били в ремаркето на камион с пловдивска регистрация, който около 5 часа тази сутрин е спрян за рутинна проверка от полицейски екип в района на военния завод в Лясковец. 

27-те млади мъже и момчета, които са били натъпкани в товарното ремарке, са били обезпечени от каналджиите с вода и храна.

Предполага се, че са минали през прохода Твърдица - Елена на път за Сърбия.

Процесуално-следствените действия се извършват под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица. 



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и дерибеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и  Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той също е въвлечен във вътрешния скандал в ДПС, а..

публикувано на 15.07.24 в 16:28
Проф. Иван Костов

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов с мандат за още 3 години

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов ще управлява лечебното заведение с мандат за още 3 години. Това показват окончателните резултати от конкурса за ръководител на държавната акушеро-гинекологична болница. Според информацията от проведената процедура Костов е бил единственият кандидат за ръководния пост и успешно е преминал..

публикувано на 15.07.24 в 16:28

Българисти от 32 държави се събраха във ВТУ, за да се посветят за 3 седмици на езика и културата ни

Българисти от 32 държави от три континента се включиха в триседмичния семинар по български език и култура, който започна днес във Великотърновския университет.  88 са участниците в 47-ото издание на семинара във Велико Търново, чиято цел е утвърждаване на българистиката в чужбина. Сред участниците има както студенти и докторанти, така и..

публикувано на 15.07.24 в 16:22
Среща на президента Радев с представителите на ПП-ДБ

Среща на президента Радев с представители на ПГ на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков, Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Атанас Атанасов...

публикувано на 15.07.24 в 16:02

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 15:58
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не се прехвърлят..

публикувано на 15.07.24 в 15:43