Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауза в изграждането на частна детска болница в София

Снимка: Ани Петрова

Проектът за изграждане на частна детска болница в София е сложен на пауза - инвеститорът "Търговска лига" не е уведомен за прекратяване на процедурата, но няма информация и за оценката на повторно внесените документи, която здравното министерство трябваше да направи до средата на февруари. Това научи "Хоризонт" от компанията, която през есента на миналата година обяви намерението си да построи многопрофилна болница за деца с над 400 легла.

През октомври миналата година в хода на процедура за оценка на внесения от "Търговска лига" проект и на фона на публично изразена съпротива от Националната педиатрична асоциация и неправителствени организации, здравното министерство върна документите на инвеститора с мотив, че в тях има пропуски.

Два месеца по-късно компанията внесе повторно своя проект с името "Мама и аз", който предвижда изграждане на детска болница със спешна и интензивна грижа и дейности в над 30 медицински специалности на столичния булевард "Г.М. Димитров".

Според процедурата в срок от още два месеца здравното министерство и Здравната каса трябваше да направят оценка има ли необходимост от такава болница в София, а след това Министерският съвет да одобри или откаже построяването ѝ.

От Министерството на здравеопазването не отговориха на запитването ни какво е развитието на проекта към момента, повече от три месеца след изтичане на срока за оценка. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

За днес в Доха е насрочен нов кръг преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Палестинската терористична групировка "Хамас" обаче обяви, че няма да участва. А Иран заяви, че само договарянето на примирие би могло да предотврати нова иранска атака срещу Израел.  Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на..

публикувано на 15.08.24 в 14:33
Мира Майер

Мира Майер: Надявам се да има споразумение и да бъдат пуснати 33 заложници

Искрено се надявам, че днес ще се стигне до някакво споразумение поне за първата фаза. Може да останат детайли, може да се спори, включително и за кои палестински затворници да се наложи вето, защото са с няколко терористични акции на територията на Израел. Това оптимистично очакване сподели в интервю пред БНР доц. мира Майер от Израел,..

публикувано на 15.08.24 в 14:22

Как се справят плевенчани с водния режим?

Продължилата суша е основната причина за липсата на вода и въведения режим в Плевен. От години се търсят решения за подобряване на водоснабдяването. Как тече обаче животът, докато се намерят? Официално в Плевен и 22 населени места е въведен режим на водата . Как се справят плевенчани с водния режим? В община Плевен е въведен..

публикувано на 15.08.24 в 14:09

Изключително натоварено е движението в района на ГКПП "Дунав мост"

Изключително натоварено е движението на леки и товарни автомобили в района на граничния пункт Дунав мост и времето за изчакване е близо два часа от румънска страна. Причината е в увеличения туристически поток заради четирите почивни дни в северната ни съседка. Въпреки че е въведен облекчен режим на преминаване на границата, опашката от..

публикувано на 15.08.24 в 13:59

Обвинения за Гайтански и Мавродиев, един от "Роудуей кънстракшън" е задържан

Прокуратурата и Антикорупционната комисия заявиха, че са събрали достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения за присвояване в особено големи размери на бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, на бизнесмена Румен Гайтански с прякор Вълка, както и на Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън"...

публикувано на 15.08.24 в 13:56
Разрешението е дадено от бившия министър на отбраната Бен Уолъс

МО в Лондон: Украйна може да използва британски оръжия на руска територия

Украйна може да използва британски оръжия на руска територия, потвърди британското Министерство на отбраната. Само ракетите Storm Shadow с голям обсег не могат да се използват за атака на цели в границите на Русия, според политиката на правителството на Великобритания. Министерството на отбраната заяви, че официалната му позиция е непроменена..

публикувано на 15.08.24 в 13:40

Мехмед Мехмед: Засега Делян Пеевски е една крачка по-напред от Ахмед Доган

Засега в икономически план и с репресивен апарат Делян Пеевски е една крачка по-напред от Ахмед Доган. Това констатира политологът Мехмед Мехмед в интервю пред БНР. "Колко от тайните на ДПС ще излязат в тази война?   Очаквам войната да е на няколко фази. Сега предизборно сме във фаза на показват мускули. Пеевски натиска с всичко, което..

публикувано на 15.08.24 в 13:38