Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с три медала на световната купа по спортна гимнастика във Варна

Йордан Александров със сребро на успоредка от световната купа по спортна гимнастика във Варна
Снимка: Денис Вахрушев

България спечели три медала на световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна.

След златото на земя, с което триумфира Еди Пенев вчера, днес Йордан Александров се окичи със среброто във финалите на успоредка и на висилка.

Във финала на успоредка националът ни изигра блестящо трудното си съчетание, за което получи оценка от 14.233 точки. С толкова съдиите оцениха и изпълнението на Расулжион Абдукхимов. Представителят на Узбекистан обаче има по-висока оценка за изпълнение 8.733 точки срещу 8.533 точки (заради пристъпване на финала на Йордан Александров), въпреки че българинът има по-висока оценка за трудност 5.700 точки срещу 5.500 точки. Бронзовото отличие стана притежание на Джермайн Грюенберг (Нидерландия) - 14.066 точки.

Грешка в началото на съчетанието коства медала на вторият ни представител в този финал - Божидар Златанов. Състезателят на Сергей Стоянов получи за изиграването си оценка от 13.933 точки, която го остави на четвъртата позиция.


Във финала на висилка Йордан Александров се окичи с второ сребро. Отлично изиграното съчетание му донесе оценка от 13.733 точки и второто място в крайното подреждане. Златото отиде при Софус Хеггеменс (Унгария), който стъпи на върха на почетната стълбичка с оценка от 13.833 точки.

Златният медалист на земя Еди Пенев не успя да спечели отличие, въпреки страхотното изиграване на съчетанието си. Резултатът от 13.233 точки му отреди шестата позиция.


Във финала на прескок Божидар Златанов също остана в подножието на подиума -  четвърти с 13.833 точки. Шампион с 14.799 точки стана бронзовият олимпийски медалист от Игрите в Токио, световен и европейски шампион Артур Давтян (Армения). Вторият ни участник в този финал - Димитър Димитров, нямаше ден и не успя да изпълни и двата си прескока, допусна грешки, които го изпратиха на шестото място с резултат от  13.399 точки.


Във финала на греда след две падания от уреда единствената ни представителка Никол Стоименова, която участва с домакинска квота, остана на осмото място с 10.566 точки. Златото стана притежание на Лили Цафира (Унгария) с 13.466 точки.

По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23
Хосе Кордоба

Хосе Кордоба: „Почувствах, че трябва да направя този избор“

23-годишният панамски защитник Хосе Кордоба, който напуска Левски и ще заиграе в Норич, заяви, че е търсел нещо подобно на това, което предлага английският клуб. Трансферът на Кордоба вече бе обявен от българския тим, а панамският футболист ще бъде първото попълнение на Норич през летния прозорец и първо попълнение при новия мениджър Йоханес..

публикувано на 05.06.24 в 21:20
Мира Андреева

Сензационно 17-годишна рускиня срази Сабаленка на „Ролан Гарос“

Рускинята Мира Андреева, която е само на 17 години, отстрани втората поставена Арина Сабаленка (Беларус) и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Непоставената Андреева надигра шампионката от Откритото първенство на Австралия Сабаленка с 6:7(5), 6:4, 6:4 на четвъртфиналите. Двубоят продължи два часа и 29..

публикувано на 05.06.24 в 20:45
Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Българският национален отбор по минифутбол отпадна в осминафиналите на европейското първенство в Сараево (Босна и Херцеговина). Националите отстъпиха пред действащия шампион Азербайджан с 1:3. Съставът на Азербайджан поведе с 1:0 с попадение на Рамиз Човадров още в седмата минута, а България изравни чрез Явор Генчев в 21-ата минута. До..

публикувано на 05.06.24 в 19:47
Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

От Левски съобщиха, че са продали най-добрия си защитник Хосе Кордоба на английския Норич. Така националът на Панама ще продължи кариерата си от новия сезон в английския Чемпиъншип. „ПФК Левски трансферира защитника Хосе Кордоба в английския клуб Норич. Трансферът ще се осъществи след отварянето на трансферния прозорец в Англия, когато..

публикувано на 05.06.24 в 18:42
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо ще получава по 11,5 млн. долара годишно

Португалският треньор Жозе Моуриньо ще получава по 11.5 милиона долара годишна заплата начело на турския гранд Фенербахче, съобщава агенция АП. Информация за бонусите към основната заплата на специалиста не бе обявена. Целта пред португалеца е да спечели турската лига. Футболистите на Фенербахче не са триумфирали в местното първенство..

публикувано на 05.06.24 в 18:04