Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулмологът д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна, електронна или наргиле. Това каза в интервю за БТА пулмологът д-р София Ангелова.

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността за вредните последици от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене.

Българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по тютюнопушене, припомни  д-р Ангелова. На второ място са българските момчета. Младите хора живеят с мита, че електронните устройства за пушене са безвредни, каза още лекарят. Цигарите и наргилето, съдържащи никотин, водят до пристрастяване.

Електронните цигари

Българският пазар е залят с тези устройства и те привличат не само младите хора, а и децата. Все по-често се срещат момичета, пушещи електронни цигари. Статистиката показва, че българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по пушене, а момчетата ни са на второ място. Те живеят с мита, че са безвредни. Науката показва обаче, че това не отговаря на истината, каза още лекарят.

В пълнителя на електронната цигара се съдържат пропиленгликол и глицерин, от които, поради нагряването на батерията на цигарата, се отделят токсични вещества. Откритите в парата акролеин и формалдехид, особено акролеинът, са силно токсични за дихателните пътища. Изследванията показват, че когато започва пушенето, съдържанието е 0,8 микрограма акролеин, но в края на пушенето, когато батерията вече е силно нагрята, то става 8,6 микрограма, посочи д-р Ангелова. Пушенето въздейства върху ресничестия епител. Ресничките се намират в горните дихателни пътища - в носната лигавица и в дихателната лигавица на трахеята, чиято роля е очистваща и помагат белият дроб да бъде защитен от вируси и бактерии. Научно доказано е, че под влиянието на токсичните вещества ресничките се парализират и всички вируси и бактерии спокойно преминават в белите дробове. Това е и една от причините пушачите много по-често да боледуват или да страдат от хронични белодробни заболявания в по-късна възраст.

Бездимните цигари

Това са малки цигари, силно натъпкани с тютюневи листа. В тях има и доста добавки, за които официално не се съобщава. Нагрятата жичка в бездимните цигари води до нагряване на тютюна и температурата става около 384 градуса. В горящият край на обикновената цигара тя е 680 градуса. Оказва се обаче, че летливите вещества, които се отделят от бездимната и „конвенционалната“ цигара, са абсолютно еднакви. Установено е, че никотинът в бездимната цигара е 84 на сто, но всички тези токсични вещества, които се отделят от бездимните цигари, нямат пределна допустимост на концентрацията. В  Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация е посочено точно това - няма пределна допустима концентрация, което означава, че ако човешкият организъм е чувствителен към тези вещества, той може да се разболее, особено младият организъм, който все още се развива.

Белият дроб се развива до 25-годишна възраст на човек и след това започва да старее, но ако млад човек до 25 години пуши активно или поема веществата от бездимните цигари, това уврежда белия му дроб и го предразполага към по-чести инфекции и хронични белодробни заболявания. Авторите на проучване за електронните цигари, извършено през 2015 г., посочваха, че вероятно след години ще говорим за хронична обструктивна белодробна болест, предизвикана от електронните цигари, допълни д-р Ангелова.

Наргиле

Употребата на наргилета е другият начин на пушене сред младите хора, включително и сред децата. Обемът дим, който вдишват пушачите на наргиле по време на 2 - 3-часов престой в бара, е равен на обема дим на сто изпушени цигари. Поетият дим води до по-висок обем въглероден монооксид и се получава така, че въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина, образува въглеоксихемоглобин и не позволява хемоглобинът да отнесе кислород до мозъка, до сърцето и другите тъкани и органи. Заради липсата на оросяване на мозъка с кислород може да се стигне до припадък, добави д-р Ангелова.

Наргилетата водят до пристрастяване, както и всички устройства и цигари, съдържащи никотин, посочи лекарят. Всички токсични вещества, които преминават през водата в наргилето, попадат в дихателните пътища, каза още д-р Ангелова и допълни, че водата не служи като филтър.

При горене на ароматни тютюни се отделят фталати, които също са изключително токсични за дихателните пътища.

Забрана на достъп

В някои страни е забранен достъпът до електронни цигари за непълнолетни, в други страни се обмисля такава забрана и това трябва да се случи и в България, подчерта лекарят.

Тази вечер, от 19:00 ч. пред стадион „Академик“ в столичния квартал „Гео Милев“ ще се състои благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим“. По време на събитието ще бъде закрита дарителската кампания в подкрепа на храм „Св. Мина“, който се нуждае от сериозна реставрация. Инициативата започна по предложение на председателя на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. Концертът съвпада със Световния ден за борба с тютюнопушенето, като на място ще бъдат поставени четири кутии, в които желаещите ще могат да дарят сума, равняваща се на една кутия цигари. Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат обявени след концерта и ще бъдат прибавени към парите, постъпили в обявената сметка на храма „Св. Мина“. Целта на дарителската кампания е да започне реставрацията на храма.

По време на концерта ще се извършва безплатно изследване на въглероден окис в издишания въздух на пушачите. Инициативата е организирана от Министерството на здравеопазването чрез Регионалната здравна инспекция - София и Регионалната здравна инспекция - София-област. 

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция 42.19 на Световната здравна асамблея, приета на 17 май 1989 г. по време на 42-ата ѝ сесия (8-19 май 1989). Целта е да се повиши информираността на обществеността за последиците от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене. По данни на Световната здравна организация тютюневият дим убива повече от 8 млн. души годишно, от които близо 1,2 млн. души са т.нар. пасивани пушачи. Мотото на деня за 2023 г. е: "Имаме нужда от храна, не от тютюн".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29