Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Денис Петранов". Как реагира държавата?

Красимир Кънев: Да се разчита на правосъдие в Русия в днешно време е невъзможно

Какво може и трябва да направи България, за да бъдат гарантирани и защитени правата на Денис Петранов - 44-годишният мъж с българско и украинско гражданство, задържан в Крим по обвинение, че е пренасял взривни вещества за подготовката на терористични актове на територията, незаконно анексирана от Русия през 2014-а? В началото на месеца служебният външен министър Иван Кондов увери:  

„На 28 април нашето посолство в Москва изпрати нота до външното министерство на Руската федерация с искане да ни бъде съобщено местонахождението на гражданина и да бъде допуснат адвокат до него”. 

Това е и денят, в който съпругата на Петранов - Марина, подава информация, че Денис е изчезнал. Заради войната в Украйна българските мисии в Киев и Москва имат много ограничени възможности да окажат съдействие и помощ, допълни Кондов на 4 май. По думите му Петранов е влязъл и е пребивавал в Руската федерация с украинския си паспорт. 

В официалната позиция на външното министерство тогава се казваше, че ведомството не е информирано официално от Русия за задържан с двойно - българско и украинско - гражданство. И още: “Българската страна продължава да следи случая и в зависимост от развитието на ситуацията има готовност да реагира според възможностите си”. 


След 4 май официална информация от МВнР така и не последва. Едва миналата седмица Марина Петранова получи обаждане от посолството ни в руската столица:

"Казаха, че вече имат отговор. Денис е задържан. Те нищо не могат да направят, защото България не признава територията Крим като Русия и затова нищо не могат да направят". 

"На 26 април беше задържан на границата на Русия с Грузия на връщане към България. Разбрах това на сутринта, когато ми се обадиха близките на жената, която пътуваше с него. Тя ми каза, че е задържан от ФСБ". 

Става дума за граничния пункт “Верхний Ларс”. От там Денис и спътничката му - позната жена, чиито деца живеят у нас, минават на път за България, след като са били в село Райновка. Там са родителите на Марина. Сега украинското село е под руски контрол. Въпреки войната, Денис продължава да пътува често, минава през Турция и Грузия. В малкото село край морето остава спокойно, затова и пътуванията с буса не секват. Денис превозва и хора, и товари. 

Освен че проверява, понякога Марина пътува с Денис. Водили са и децата при роднини. Въпреки че от външното ни министерство съобщават, че Петранов е пътувал с украинския си паспорт, спътничката му казва на Марина, че при проверка на 26 април е показал българския. Заради документа не бил задържан при първо спиране от руските власти, но при второ нямал този късмет. Денис е отведен от службите, а жената успява да се прибере в България с автобус. 

На 28 април Марина Петранова получава съобщение, че съпругът ѝ е в Крим. Според нея Денис е помолил непозната, която среща в съда в столицата на Крим Симферопол, да го напише. В същия ден Марина се обръща към посолството ни в Москва, че мъжът ѝ е изчезнал. 

За присъдата за хулиганство Марина научава от руски адвокат, когото ангажира, след като разбира, че Денис е задържан в Крим. На 10 май, когато трябваше да го пуснат, му предявиха обвинение. Сега Денис Петранов е обвиняем, че е превозил, предавал, съхранявал взривни вещества от България в Русия.

В началото на май от Федералната служба за сигурност на Русия съобщават: арестувани са седем души по подозрения, че готвят покушения срещу висши служители, сред които Сергей Аксьонов - ръководител на така наречената Автономна република Крим. Информацията е за украинци, руснаци и българин. Според ФСБ те са готвели и атака срещу транспортната инфраструктура. От службата твърдят, че при разследването е разкрит международен канал за контрабанда на взривни вещества от България през Турция и Грузия в Русия. 

Взривните вещества били доставяни чрез две транспортни фирми под прикритието на електрически кухненски печки, а доставките били организирани от украинските граждани Марина Матушчак, Денис Смирнов и Владислав СарафинчанМарина каза, че изобщо не ги познава. Тя недоумява как се стига до обвиненията срещу съпруга ѝ - всеки път той минава през щателни проверки. Марина не вижда и логика в обвинението, че мъжът ѝ превозва взривни вещества за покушения в Крим, след като се е прибирал към дома. По думите й доказателствата срещу съпруга ѝ, поне така, както са ѝ представени, са свързани с пощенска пратка, която е изпратил от Мелитопол, град близо до Райновка. Става дума за един от товарите, които Петранов обичайно превозва до Украйна. 

От края на април досега Марина не успява да се свърже лично със съпруга си. Получава информация само от симферополския адвокат. Няма представа какво е състоянието на Денис в ареста. 

Марина удря на камък и с адвоката, който иска 1 милион рубли или 12 хиляди щатски долара. Обръща се към медиите обаче не заради парите, при все че подобна сума няма как да събере подобна сума. Тя вече смени сегашния адвокат в Крим с друг, който няма да работи за милион рубли. 

Марина е фелдшер, работи в Пловдив, където с Денис отглеждат двете си деца. Няма юридически познания и трябва да се довери на сляпо на думите на адвокатите. И новият не звучи оптимистично и потвърждава тезата на първия. А първият адвокат е казал на Марина, че "на президентски контрол, нещата са много зле".

Заседание по делото е насрочено за 15 юни. Тогава ще има и някаква присъда

Марина е изненадана от бързината, с която протича съдебният процес срещу съпруга ѝ. 

Красимир Кънев

Човек без права ли е Денис Петранов? Въпросът е към Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, към който Марина се обръща за помощ. 

"Всички хора имат права, независимо от това на какво са подложени и какъв закон действа. Въпросът е дали тези негови права са му признати. Скептичен съм, че Русия ще му признае каквито и да било права. Там цари едно безправие. Тази драма се случва на територия, която е една черна дупка както от гледна точка на международното право, така и от гледна точка на възможности реално да се помогне на този човек".

Вече няма партньори на терен, към които комитетът да се обърне, за да съдейства на Марина Петранова, казва Кънев. Те са „прогонени“ и „прочистени“. Според Красимир Кънев опасенията на Марина Петранова са основателни. 

"Да се разчита на правосъдие в Русия в днешно време е невъзможно. Там няма независим съд. А за територии като Крим да не говорим".

Държавата обаче не е в ситуацията на НПО-сектора. Не просто може, а е длъжна да действа, обяснява Красимир Кънев. 

"МВнР има ангажимент. Те трябва да отидат там, да присъстват на неговия съдебен процес, да упражнят някакво влияние този човек да получи справедлив процес". 

И фактът, че България не признава Крим за руски, няма никакво значение. 

"Българската държава има задължение към всички български граждани, независимо къде се намират. Тя трябва да ги защити и ние очакваме да го направи".

Красимир Кънев е категоричен - официален български представител вече трябва да се е уверил лично в какво състояние е Денис Петранов 

Ако институционален представител получи отказ за достъп до задържания, полезен ход няма, коментира Кънев. 

И все пак - Марина Петранова може да получи юридическа консултация тук за информацията, която идва от Симферопол. Но каквато и консултация да получи, правото там не действа, каза Кънев.  

Според него най-добър юридически съвет Марина Петранова може да получи от представителите на външно министерство, които са запознати със ситуацията в Русия и действащите правни норми. А скоростта, с която се прилагат, не е изненадваща. 

Ако така се случи и с Денис Петранов, го грозят между 8 и 15 години затвор. Марина се тревожи за здравето на съпруга си, защото той всекидневно трябва да приема лекарства, а това сега не се случва.  

За да разбере в какво състояние е Денис, Марина пише и до Българския червен кръст. С помощта на Международния комитет на Червения кръст и останалите национални дружества БЧК помага на близки хора, разделени от война или бедствие, по социални или здравни причини, да се свържат независимо къде се намират. От БЧК потвърдиха за „Хоризонт“, че сигналът на Марина Петранова вече е изпратен към Централната агенция за издирвания на Международния комитет на Червения кръст. Компетентните органи там ще преценят могат ли и ако да - какво да направят, за да съдействат на Марина, но към момента от българска страна не може да се каже нищо повече, защото всеки казус е конфиденциален. 

Същевременно към държавни, междуправителствени и обществени организации в България и други страни бе изпратен апел от Запорожкото градско българско дружество “Възраждане”. Обръщението е прието на общо събрание на 20 май.  

“SOS! Таврийският българин Денис Петранов се намира в затвора в град Симферопол и се нуждае от нашата помощ! (…) От март 2022 година той оказва съдействие на своите сънародници, като ги транспортира с автомобила си от окупираните от руските войски територии на Украйна до Република България. Без да разполагаме с подробна информация за причината за неговото задържане, сме убедени, че то е осъществено на базата на фалшиви обвинения за престъпления, които Денис Петранов не е способен да извърши.” 

Онлайн върви и петиция в подкрепа на Петранов, пусната от жена на име Оксана Круглова

“От посолството и правителството вече месец "вдигат рамене" и потулват случая в архив "забравени". 

Скъпи приятели, създадох тази петиция, защото вярвам, че ако бъдем единни, Ние можем да докараме Денис в България и да "изчистим" набеденото му име. Можем да го върнем при семейството му и да покажем, че българите сме единна нация, дори когато нямаме правителство. Или поне да знаем, че ако наш сънародник е съден някъде зад граница, можем да му осигурим адекватна защита и поне да имаме информация за състоянието му”.  

Круглова твърди, че е от хората, видели “само добро” от Петранов. Засега петицията са подписали над 330 души. Създадена е на 23 май - часове преди рождения ден на Денис на 24-и.  

Приятели и земляци на Петранов са притеснени, но, разбира се, най-тревожно е семейството му. Дъщерята на Денис и Марина е на 13, а през юни синът им ще стане на 19. В петък беше абитуриентският му бал. 

След като половин седмица от външното ни министерство обмисляха поканата ни за интервю, вчера препратиха „Хоризонт“ към вътрешното министерство. Нещо повече – насочиха ни към вчерашния парламентарен контрол и въпроса на депутата от „Възраждане“ Ивелин Първанов. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми. Според вчерашното предаване на CNN американското..

публикувано на 12.07.24 в 18:27
Димитър Пенев

Димитър Пенев: Докато съм жив, ще пазя спомена от успеха ни в САЩ '94

Докато съм жив, ще пазя този добър спомен от успеха на България в Американското лято.  Това каза на рождения си ден в предаването "РадиоТочка" Димитър Пенев, треньорът, извел българския национален отбор по футбол на 4-то място на Световното първенство в САЩ през 1994 година.  "Имахме всички качества на футболистите, подготовката беше на нивото на..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич ,..

публикувано на 12.07.24 в 18:02