Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ повиши основния лихвен процент на 2,96 на сто

Снимка: Ани Петрова

От днес основният лихвен процент е 2,96 на сто, определи Българската народна банка. Миналият месец той беше 2,77 процента.

Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите.

През април БНБ реши и че от днес - 1 юни, банките ще са длъжни да заделят не 5, а 10 процента минимални задължителни резерви - по привлечените средства от нерезиденти-граждани, които не са пребиваващи у нас.

От 1 юли банките ще трябва да заделят 12 процента минимални резерви по привлечените средства от всички.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Божанов: Стоянов използва служители от МВР за политически интриги в опит да остане на поста

В отговор на обвиненията на министър Калин Стоянов за  политическа намеса в работата на МВР,  депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че Стоянов "недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига": Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР "Знаете, появи се..

публикувано на 16.08.24 в 12:11

50 000 лв. гаранция за адвоката, задържан по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019 година банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев, отпуска на фирма "Роудуей Кънстръкшън",..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември т. г. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума за моя личен път при откриването на звука и акустиката в моя личен път. Да речем, че един..

публикувано на 16.08.24 в 11:58
Тимур Халилов

Близки до Доган зоват прокуратурата да иска имунитета на Пеевски след разкритията на Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в парламентарната група на Движението, призоваха изпълняващия функциите на главен прокурор за конкретни..

публикувано на 16.08.24 в 11:56

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта.  От следващата седмица глобите за непозволени отсъствия ще се вдигнат с цели 40 паунда.  Съгласно новата система глобата ще се увеличи от..

публикувано на 16.08.24 в 11:45

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи. По настояване на кмета и жителите на пограничния район по билото на Славянка отново самолети гасят по въздух...

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Министерство на образованието и науката

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До..

публикувано на 16.08.24 в 11:34