Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинари и меломани купиха с общи усилия нов роял за град Балчик

Инструментът ще пристигне от Германия

Снимка: И. Гъделева

Точно на празника 24 май Общинският съвет на град Балчик гласува да бъдат отпуснати нужните финансови средства за закупуване на нов концертен роял, който ще бъде разположен в културно-информационния център "Мелницата"

В залата на последния етаж от години се провеждат концерти и фестивални събития с участието на забележителни музиканти, за които наличните инструменти са твърде компромисен вариант. Сред тях са пианисти като Габриела Монтеро, Дерек Хан, Виктор Чучков, Людмил Ангелов, Борислава Танева, Йовчо Крушев, Атанас Куртев, Георги Черкин, много джазмени и млади изпълнители.

През 2017 г. Фондация "Академия Класика" започна благотворителната кампания "Пиано 24" за събиране на средства по време на фестивала "Дни на класиката в Балчик". В Белия град се появиха пешеходни пътеки във вид на клавиатури и т. нар. "пиано-спирки" по крайбрежната алея, където преминаващите туристи можеха да покажат уменията си да свирят на красиво оформени дарени за целта пиана. 

Една от пиано-спирките в Балчик


Набраната през тези години сума обаче се оказа недостатъчна за закупуването на инструмент с високо качество от престижна марка, затова кметът на Балчик Николай Ангелов взе решение Общината да се включи и да добави необходимите пари. Така, след консултации със специалисти, се стигна и до избирането на рояла, поверено на световноизвестните български пианисти Аглика Генова и Любен Димитров, които живеят и преподават в Германия. Те приеха с ентусиазъм задачата и Балчик вече очаква новата придобивка. Надеждите на всички са новият роял да пристигне точно навреме за поредното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 8 до 11 юни.

Тазгодишното издание на "Дни на класиката в Балчик" ще се състои между 22 и 29 юли.

За всичко това разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Сава Тихолов - началник отдел "Култура и връзки с обществеността" на Община Балчик и програматор на фестивала "Дни на класиката". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Кюркчиев: Лютото премина в нови измерения през последните години

Предстои първото издание на Sofia Chilli Fest – първият лют фестивал, някога организиран в България и региона. Двудневният международен фестивал е организиран изцяло от Chilli Hills и ще се проведе точно в сърцето на фермата за люти чушки – Chilli Hills Farm в с.Лозен, София.  "Като този фестивал са само няколко в цяла Европа. Ние имаме..

публикувано на 22.09.24 в 15:21

10-то издание на Синелибри - от 10 октомври до 3 ноември

Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери ще види българската публика , както и 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани..

публикувано на 22.09.24 в 13:32
Пиесата

"Аферата мис Сузане" на трупата "Сарандевото кафене" - съвременен прочит на банските воеводи

Как  биха изглеждали днес банските войводи , каква кауза би могла да ги обедини и кого биха взели за заложник в търсене на откуп?  Тези на пръв поглед сериозни въпроси  намират отговорите в една невероятна комедийна театрална постановка, изиграна блестящо от самодейците на Банско. Премиерата беше на 19 септември, четвъртък, а билетите..

публикувано на 22.09.24 в 12:35

Д-р Майя Райкова изследва банатската църковна музика

Една българска етническа общност е запазила църковната музика и уникалността на своята култура извън границите на страната ни. Става дума за банатските българи, които живеят в румънската област Банат. Банатските българи произхождат от най-старата запазена българска емиграция. Това са български преселници от Чипровско и от Централна Северна..

публикувано на 22.09.24 в 10:16

Поезията на Нико Стоянов – едно приземено вълшебство в България

Нико Стоянов е роден на 9 януари 1947 г. в село Нова Ивановка, Одеска област. Завършва висшето си образование в Харковския държавен университет, специалност руска и украинска филология. През 1978 г. овладява нормите на книжовния български език със системно самообразование. Първата му книга излиза в превод на украински език в Харков..

публикувано на 22.09.24 в 05:10

Есенна поредица събития в афиша на "Софийски музикални седмици" 2024

Тази година Международният фестивал "Софийски музикални седмици" има продължение и през есента. Между 13 и 30 септември организаторите предвиждат богат афиш от концерти, срещи и съпътстващи събития като майсторски класове, представяния на книги и албуми.  Проф. Момчил Георгиев очерта акцентите в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте в..

публикувано на 20.09.24 в 19:16

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел. Така го характеризират познаващите го от Северозапада и не само там. Роден на 18 февруари 1968 г. в Разград, където и живее до момента. Завършва българска филология във ВТУ " Свети Свети Кирил и Методий" и специализира Библиотекознание в НБУ, София Настоящата книга не е първа на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45