Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млн. руснаци са били принудени да напуснат Русия

Нобеловият лауерат Дмитрий Муратов направи видеообръщение към участниците в конференцията на руската опозиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1 млн. руснаци са били принудени да напуснат Русия от режима на Владимир Путин - това съобщи директорът на Източна Европа и Централна Азия към Европейската служба за външна дейност Михаил Зибер на започналата днес конференция на руската демократична опозиция в Европейския парламент в Брюксел. 

Родена съм в Чехословакия и помня как родителите ми се скупчваха да слушат радио "Свободна Европа", каза в обръщението си еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова, като по този начин подчерта значимостта на свободните медии:

"Искам да отдам чест на политическите затворници в Русия и на лидери като Владимир Кара-Мурза, Алексей Навални, Иля Яшин и, за съжаление, много други. Пожелавам на тях и семействата им много сила".

Русия излезе от Европа, а Руската православна църква се отказа от Бога от Новия завет, каза в онлайн обръщението си нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов:

"Най-важното е, че в днешната религиозна и пропагандна идея смъртта е по-важна от живота. Не животът е дар Божи, а смъртта в името на държавата. За смъртта, особено ако тя се е случила по договор, плащат значително повече, това се превърна в изгодна инвестиция. За смърт по договор човек получава такива пари, каквито би могъл да получи за 20-25 години от живота си".

"Общата ни цел е справедлив мир, смяна на режима, гаранция за мирно бъдеще и честни демократични избори. Останалото - ляво, дясно и накъде, да решава избирателят", каза бившият магнат Михаил Ходорковски по повод присъстващите представители на руската опозиция. И напомни:
"За нас постигането на дългосрочен и дори средносрочен договор с Путин не стои. Този режим трябва да бъде унищожен. Друг път за мирно и нормално бъдеще не само за Русия, но и за Европа и целия свят просто няма.  Обикновената замяна на Путин с друго име без преход към парламентарен и дълбоко федерализиран модел на управление, без свободни и честни избори, просто няма да промени нищо".
Конференцията продължава и във вторник.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48