Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК няма да удължава срока на кризисните мерки заради повишаването на енергийните цени

Снимка: архив

Eвропейската комисия няма да удължава срока на действие на кризисните мерки в защита на населението на Европейския съюз от увеличението на енергийните цени заради войнта на Русия срещу Украйна, предаде "Ройтерс"

Става дума за подкрепяните от Брюксел мерки в 27-е страни членки за намаляване на търсенето на електричество, тавани на приходите на електроцентралите и извънредни правила за определяне на цените за крайните потребители.

Стотици милиарди евро бяха разпределени още от миналата година за данъчни облекчения и субсидии, посочва "Ройтерс".

За природния газ специално ангажиментът на правителствата е до 2024 година потреблението да бъде поддържано на ниво 15 процента по-малко в сравнение с нивото преди да започне войната.

Еврокомисията констатира, че не само борсовата цена на газа е поднала под 80 евро за мегаватчас, но и се е стабилизирала на това ниво и затова скокове в цената на тока са по-малко вероятни през следващата зима.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Атанасов

Куче нападна и нахапа планинския бегач Ивайло Атанасов

Куче е нападнало и нахапало известния планински бегач Ивайло Атанасов, докато тренирал на брега на река Струма.  От полицията и прокуратурата в Кюстендил казаха тази сутрин за БНР, че до момента при тях няма подаден сигнал по случая В близост до речната дига той е нападнат от огромно куче, порода алабай. Мъжът е захапан първо за рамото,..

публикувано на 09.09.24 в 11:13

ЕС не признава проведените от Русия "избори" в окупираните украински територии

ЕС не признава проведените от Русия т.нар. "избори" в окупираните украински територии, се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност. Частични регионални и местни избори бяха проведени в страната между 6 и 8 септември, в т.ч. и в Крим и в Севастопол. "Тези т.нар. "избори" не се смятат за валидни и не могат да..

публикувано на 09.09.24 в 10:36

Ива Лазарова: Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП

"Двата месеца, които има ЦИК да работи по организацията на изборния процес, започнаха с политически скандали, които показаха колко трудности има Комисията, формирана от партийни квоти, да взима решения, които да са отговорни към изборния процес, а членовете да се чувстват неутрални и комфортно, когато взимат тези решения ". Това коментира..

публикувано на 09.09.24 в 10:31
Сватба на о-в Санторини

Гърция се бори със свръхтуризма на Санторини и Миконос

Гърция се бори със свръхтуризма на островите Санторини и Миконос с такса за всеки турист от круизен кораб. Проблемът с питейната вода налага също ограничаване на пристигащите. Не е възможно практически да се посрещат на островите толкова много туристи от круизните кораби, заявиха пред медиите кметовете на Санторини и Миконос. Сушата и..

публикувано на 09.09.24 в 10:26

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор.  Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:20

Протестите в Кочериново са прекратени, водоподаването е нормално

Протестите в Кочериново са спрeни - водоподаването е нормализирано, това каза  тази сутрин кметът на Общината Светослав Горов. Екип на регионалния оператор "Кюстендилска вода" контролира на място за нерегламентирано ползване на вода по ВиК мрежата в двете общини - Рила и Кочериново, което дава ефект. Още преди празничния ден и почивните..

публикувано на 09.09.24 в 10:11

Прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева..

публикувано на 09.09.24 в 09:49