Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датската министър-председателка се срещна с Байдън в Белия дом

Датската министър-председателка Метте Фредериксен (вляво) с президента на САЩ Джо Байдън - Вашингтон, 5 юни 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде безмълвен отговор на въпрос дали според него украинската контраофанзива ще бъде успешна.

Въпросът му беше зададен от "Франс прес" в Белия дом, където Байдън прие министър-председателката на Дания Метте Фредериксен. А отговорът се изрази в жест, с който американският президент показа, че стиска палци на украинците.

За визитата на Фредериксен във Вашингтон има спекулации, че цели подкрепата на Съединените щати за това тя да стане първата жена генерален секретар на НАТО, след като наесен изтече мандатът на Йенс Столтенберг.

Самата Фредериксен обаче заяви миналата седмица, че не е кандидат за поста.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще взема..

публикувано на 16.07.24 в 11:57
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока. Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро.Цените на едро се увеличиха с 60%.Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07