Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова опровергава Борисов за кабинета с първия мандат

Председателката на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание - 6 юни 2023
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече твърденията на лидера на Бойко Борисов, че е имало постигната договорка за правителство с мандата на ГЕРБ:

"Това, което Борисов е казал, е пълна лъжа. Когато водехме разговори за правителство, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев. Беше въпросът да кредитираме г-жа Мария Габриел, която каза още след първата среща, че с БСП няма да стане работата, защото се видя, че имаме принципни различия".

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет между първите две политически сили и обяви, че няма да им даде 100 дни толеранс на правителството "Денков- Габриел":

"Защото България няма 100 дни да чака, толкова кризи са се натрупали. Не може другата седмица да внесат бюджет, в който замразяват доходите на хората, замразяват социалните плащания  - при този ръст на цените и тази инфлация, и ние да чакаме да изтече стотния ден, за да им кажем, че така няма да стане. Ние ще си отстояваме нашите позиции буквално от утре".

Корнелия Нинова призова лидерите на ПП и ГЕРБ Кирил Петков и Бойко Борисов да се откажат доброволно от депутатския си имунитет и се закани, че ако промените на Конституцията стигнат до пленарна зала, левицата ще предложи отпадането на тази привилегия:

"Да си дадат имунитета, нали са мъжкари, какво толкова. Ако твърденията им, че са невинни, са верни - да ги дадат, прокуратурата не издава присъди, има съд накрая, съдът ще каже дали са невинни, или не. Но то е очевидно, че те се крият зад тези имунитети. Аз бих предложила на Христо Иванов, защото го чух, че ще ни покани на някакви разговори за Конституцията, в тези промени на Конституцията да махнем депутатския имунитет. Не сме по-различни от другите хора. Вижда се, че този имунитет в момента се ползва, за да се крият от правораздаване - дайте го, да има процес и съдът ще ви оневини, ако сте невинни, какво толкова страшно има?"

По-рано лидерът на БСП публикува пост във Фейсбук, в който написа, че "ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са коалицията на имунитетите, на войната, на страха – те не мислят за хората".

"Това, което се гласува днес, не е политически компромис и не е за България – това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване", посочва още Нинова:



По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 2023 година са регистрирани 440 трудови злополуки

5 са тежките трудови злополуки станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки пряко свързани с дейността на пострадалите служители. Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“инж.Екатерина Асенова. Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията започна..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси.  Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54