Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов ли е президентът да демонтира българската олигархия?

Валентин Вацев: България е до шия в олигархичната машина

"Не вярвам на Пеевски, че ще води истинска борба срещу деребеите, той самият е идеален български деребей"

| Интервю
Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата.

Това коментира в интервю пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. Като примери той посочи Гърция, Турция, Аржентина и десетки други държави по света. Той беше категоричен, че олигархията не се е реформирала, защото не подлежи на реформа и че това, което се случва в момента у нас - политическата криза, е предизвестено.

"Единственото което може да се направи, е демонтаж на олигархията", препоръча анализаторът.

И допълни:

"Приветствам усилията на Пеевски да реформира деребеите, но този процес ще мине и през него. Олигархизмът разрушава човешки съдби, това е недоразвитият колониален капитализъм."

Валентин Вацев обясни, че самата политическа система в България е в дълбока историческа криза, партиите са в криза и в ДПС няма изключение.

"Българската политическа система е тежко колабирала. Това е особеността на прехода, авторите, бащите вярваха, че като вземем определен обем социалистическа собственост и я раздадем на наши хора, ще се получи буржоазна класа. Това е идиотска идея. Това беше великият скок на българската номенклатура, тя да стане класа. Буржоазната класа не се получи в България, истинска буржоазия няма, както дървеният кон не е кон", коментира Вацев в предаването "12+4". 

Той каза, че причините за настоящата политическа криза не бива да се търсят в ДПС. И е убеден, че системната партийна политическа структура се провали. 

"Втората задача на прехода у нас беше на Запад да ни приемат като равни. Но там никой не прие оядената номенклатура като при равни", каза той.

Според него в случващото се в ДПС няма особено загадки:

"Това е стара системна партия и тези проблеми отдавна ги решава. Може би сега е моментът, че вече не ги решава тихо. Доган има историческа заслуга за България, защото 30 години той пречеше на турските тайни служби да манипулират българските турци. Във всичко останало той се провали, че ДПС ще е либерално-центристка партия. В България действат закони - основният принцип е "бедните стават все по-бедни, богати все по-богати, но не се увеличават". Там, където трябваше да има средна класа, е процеп и този процес не виждам как да не засяга ДПС. Появиха се турски деребеи. Разликата между бедните турци и българи е, че първите са по-търпеливи с мюсюлмански фатализъм. Българите все по-малко търпят".

Вацев прогнозира, че революцията, която прави Пеевски, до месец-два ще разцепи ДПС.

"Не вярвам на Пеевски, че ще води истинска борба срещу деребеите, той самият е деребей – идеален български деребей. Дойде моментът тази достолепна българска партия да започне да решава проблемите на бедността – проблемите на лявото и дясното. БСП не могат да го решат и остана червена слуз. В ГЕРБ са решили този проблем - по-добре да сме богати. Битката ще завърши с организационно разцепление. Не може такъв тип партии да не се разделят на богати и бедни. За първи път това стана в БСП и го преживяхме с лицемерие. Пръв го обяви Стефан Продев за червените бабички. В България действат обективни процеси, това е естественото разложение на олигархичния капитализъм“, коментира още Валентин Вацев.

За искането на ПП-ДБ за отлагане на връчването на втория мандат той е категоричен, че това е част от много широката и добре замислена пропагандна кампания на ПП-ДБ, "те умеят, макар и примитивна пропаганда".

Геополитическият анализатор прогнозира, че президентът Румен Радев няма да напусне "Дондуков" 2 и да стъпи на политическата сцена, защото още не е изграден политик. Според него военните са добри хора, отговорни, но за да са се превърне в изграден политик, на Радев не са му достатъчни 7 години, трябват му 14. 

"Да, това е възможно на теория - Радев да напусне президентството. Но, ако той има нещо от това, което се нарича политическа интуиция, той няма да бърза. Има заинтересовани кръгове в България, които виждат своя тясно групов интерес и заставането зад гърба на президента, който като бургия да пробие и да излезе от другата страна. Той е военен и е читав, но най-трудно се става политик от военен. Той още не напълно зрял политик. Военният има нужда от 14 години президентстване. Това са позитивни и отговорни хора, можеш да им се довериш за съпруг, шеф на фирма, но те не са политически личности. Затова един дърдорещ Петър Стоянов беше успешен български президент. Вземете Плевнелиев, той отговаря на всички изисквания на българския политически живот. Но Плевнелиев е смехотворна фигура. Може би Радев има нужда от още малко стаж, вероятно ще пита жена си, но ако го накарат да излезе на политическото поле, трябва да се яви в политическия пейзаж не като голо присъствие, а авторитетно и убедително. Ако ще участва реално в политическата съдба, трябва да е готов да участва в най-важното свещенодействие на българската политика - деолигархизацията. Готов ли е президентът да демонтира българската олигархия? Ако е готов, да заповяда! Защото хората ще видят в него надеждата. Ако ще говори със загадки, нека завърши един пълен президентски мандат", анализира ситуацията Валентин Вацев. 

"В следващите дни партиите ще участват в разговори, за да се употребят общи приказки и ще печелят тези, които са най-културно пропагандистки - ПП-ДБ и нищо няма да се получи, защото няма интерес от НС да се изгражда правителство. На българския политически елит му харесва да живее в служебно правителство. Подозирам, че политическият елит не желае да участва във войната в Украйна, а служебното правителство няма права да вкара България във война. Нека се сърди американският посланик, но това е нашият начин да се измъкнем от украинската война. Въпросът е колко време може да продължи българската безправителственост. Тя е удобна", прогнозира Вацев.

Той коментира и новото разпределение на политическите сили в ЕП, както и политиката на Виктор Орбан и че неговата идея е за запазване на националната идентичност на държавите членки на ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26