Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения по дело за задържане на секретни документи

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения, включително обвинения в неразрешено запазване на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като напусна Белия дом през 2021 г., според документи на федералния съд, публикувани в петък, съобщава Ройтерс.

Обвиненията произтичат от отношението на Тръмп към чувствителни правителствени материали, които той е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г.

31 обвинения са свързани с умишлено запазване на информация за националната отбрана, докато останалите 6 обвиняват бившия президент в заговор за възпрепятстване на правосъдието, укриване на документ или запис, корумпирано укриване на документ или запис, укриване на документ във федерално разследване, схема за укриване и неверни твърдения.

Четири от обвиненията заплашват максимална присъда от 20 години затвор, а всяко от 37-те обвинения носи глоба до 250 000 долара.

Доналд Тръмп трябва да се яви за първи път по делото в съда в Маями във вторник, ден преди неговия 77-и рожден ден.

Доналд Тръмп заяви в отговор на последните обвинения срещу него, че не е имало престъпление, като същевременно критикува специалния прокурор Джак Смит.

"Нямаше престъпление, освен това, което Министерството на правосъдието и ФБР правеха срещу мен от години. Никой не каза, че не ми е позволено да гледам личните архиви, които донесох със себе си от Белия дом. Няма нищо лошо в това...", каза Тръмп в социалната си медия Truth Social.



Доналд Тръмп заяви още, че Джак Смит, специалният прокурор, разследващ злоупотребата с някои секретни документи от страна на бившия президент, е "мразещ Тръмп" и "побъркан психопат".

"Съпругата му мрази Тръмп, точно както той мрази Тръмп. Побъркан "психо", който не трябва да бъде замесван в никакъв случай, свързан със "Справедливост", освен да гледа на Байдън като на престъпник, какъвто той е!", написа още Тръмп в сайта си за социални медии.

Федералото обвинение срещу бивш президент на САЩ е безпрецедентно в американската история и се появява в момент, когато Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците за президент през следващата година.

Разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, Флорида, преди близо година. Сто от документите бяха маркирани като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това каза, че всички записи с класифицирани маркировки са върнати на правителството.

Намерените документи са от поне седем правителствени агенции, включително Централното разузнавателно управление, Министерството на отбраната, Агенцията за национална сигурност, Министерството на енергетиката и други, според обвинителния акт.

"АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!", написа Тръмп вчера в своята платформа Truth Social, след като обяви, че е обвинен.

По-рано Тръмп каза, че е разсекретил тези документи, докато е бил президент, но адвокатите му отказаха да представят този аргумент в съдебните документи.

В петък CNN съобщи, че Тръмп е казал след напускането на поста, че е запазил военна информация, която не е разсекретил. Тези коментари, заснети на аудио, могат да бъдат ключово доказателство по делото.

На окръжния съдия Ейлийн Кенън е възложено първоначално да наблюдава случая, според източник на Ройтерс, който е информиран по въпроса. Съдийката може да ръководи и процеса, каза източникът, пожелал анонимност.

Кенън, назначена от Тръмп през 2019 г., влезе в заглавията миналата година, когато взе решение в полза на бившия президент на САЩ на основен етап от делото и по-късно то беше отменено при обжалване.

Кенън ще определи, наред с други неща, кога ще се проведе процес и каква ще бъде присъдата на Тръмп, ако бъде признат за виновен.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59