Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обнародвано е решението за трансфери от бюджета в рамките на постъпленията

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Парламентарното решение, с което се разрешават разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, е обнародвано в „Държавен вестник“, показа проверка на БНР. Решението е необходимо, докато се приеме нов закон за държавния бюджет за настоящата година. Днес изтича срокът на т. нар. удължителен закон за Бюджет 2022.

Парламентът единодушно гласува в четвъртък решението, с което до приемането на Бюджет 2023 могат да се правят разходи и трансфери в рамките на събраното. Тъй като това решение се отнася единствено за държавния бюджет, е необходимо удължаването на т.нар. удължителен закон, което бе гласувано на първо четене в петък в пленарната зала.

С него се осигурява възможност за плащания не само от държавния бюджет, но и от държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Очаква се следващата седмица текстовете с редакции да бъдат одобрени и на второ четене, следователно обнародвани в „Държавен вестник“.

Между първо и второ четене депутатите ще редактират текстовете, свързани с единната сметка във фискалния резерв.

При така предложените от служебния кабинет текстове има потенциална възможност за харчове от фондове със специално предназначение, какъвто е Сребърният фонд.

Между първо и второ четене обаче ще бъде поставен лимит, който ще гарантира, че парите от определени фондове, включително и този за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система, няма да бъдат използвани временно за текущи разходи.

През седмицата финансовият министър Асен Василев пое ангажимент до края на юли да има гласуван Бюджет 2023, в който ще има дефицит от максимум три процента без да се увеличават данъци.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от Франс прес. Не стихват и сблъсъците в централните и южни райони на Газа.  Докато повече от 2000..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя, запалиха свещи и запазиха мълчание в памет на младежа. По случая се води разследване от Окръжната..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина. Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за председателското място. Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически проблеми, съобщи полицията. Не става дума за терористичен акт.  Жената е извадила нож в автобус, който е..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35