Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швьонтек триумфира за трети път на "Ролан Гарос"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачката в основната схема и в световната ранглиста по тенис при жените Ига Швьонтек (Полша) победи с доста трудности и обрати в мача чехкинята Каролина Мухова с 6:2, 5:7, 6:4 и триумфира с титлата на Откритото първенство на Франция. За нея това е трета титла на "Ролан Гарос" и общо четвърта в турнирите от "Шлема". Срещата започна страхотно за победителката, тъй като тя поведе с 6:2 и 3:0 във втория сет, но след това дойдоха силните минути на Мухова. 2 часа и 49 минути се проточи битката, която даде на зрителите много невероятни моменти от този спорт.

За Мухова до момента най-сериозното постижение в турнирите от "Големия шлем" беше полуфинал в Австралия през 2021-а година. Най-високото й постижение в световната ранглиста е 19-ото място от май 2021-а година, а в момента се намира на 43-ата позиция. Но днес тя трябва да бъде единствено горда от представянето си, защото в огромни периоди от мача демонстрира сериозна класа и прецизност в моментите под напрежение.

Швьонтек, която беше сочена за фаворитка от самото начало, спечели първия сет за 44 минути. А още при първото си подаване тя показа на какво ще разчита - атаки към слабите места на противничката, както и дълбоки форхенди. След като спечели първото си подаване, тя направи и пробив на 15 и веднага след това не даде и точка на Мухова при втория си сервис.

Едва в четвъртия гейм чехкинята показа силите си и не само спечели първото си подаване, но и опита да пробие. Но Швьонтек се измъкна, отразявайки точката за пробив, а до края мина четири пъти през 40:40, за да спечели за 4:1. Но Мухова беше набрала скорост и след това намали на 4:2, спасявайки на свой ред брейк-пойнт. В последния гейм обаче тя се срина с няколко грешки. Най-напред неточен бекхенд беше изстрелян в аут, а след това прати топката в мрежата. Така с втория си пробив в сета водачката в ранглистата комфортно спечели с 6:2.

Началото на втория сет се разви по абсолютно същия сценарий, макар че в неговия край 26-годишната чехкиня с една титла в кариерата си демонстрира невероятен характер, а и качества. Полякинята направи пробив за 2:0, като междувременно спечели и двата си сервиса и поведе с 3:0. Мухова спечели първото си подаване пак за 1:3, сякаш отново вдигайки скоростта след половината на сета. И веднага след това върна пробива и донякъде интригата в срещата, след като с форхенд по правата реализира първи брейк-бол от две възможности до момента. Последва спечелено подаване и равенство в геймовете 3:3.

След 4:4 с разменени подавания започна фестивал на пробивите и след три такива чехкинята водеше с 6:5. Истинска наслада тя предложи за зрителите в Париж в 12-ия гейм на втория сет, когато успя да се върне от 0:30. Тя направи най-напред ас, след това вкара нов сервис със скорост 180 км/ч. И в моментите, когато шансовете на Швьонтек за пробив бяха много големи, тя буквално уби ритъма на атаките й с прехвърлящи топки, за да се подготви за защита. Накрая отказа водачката в ранглистата на WTA с невероятна защита до мрежата и изравни сетовете. Швьонтек отрази два сет-пойнта, но накрая се предаде.

Силната серия на чехкинята продължи и в третия сет, възползвайки се от поредицата от грешки на водачката в ранглистата. Най-напред тя пробив на нула за 0:1, а след това Мухова го затвърди със сервис-гейм на нула, включително два поредни аса накрая - 0:2. Полякинята се върна след негативна серия от четири загубени гейма и намали на 1:2. Нови три размени на пробиви изпратиха мача на 4:4. В деветия гейм шампиноката се възползва от ново, сякаш минимално колебание на противничката си. И въпреки че имаше точка за пробив,  две грешки на ретур на Мухова донесоха успеха на полската тенисистка.

В последния гейм Мухова тръгна  много лошо - допусна две грешки и изоставаше вече с 0:30. Опита се да се върне, но класата на Швьонтек си каза думата и тя триумфира с трофея от Откритото първенство на Франция за трети път.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лудогорец с преднина срещу Динамо (Минск) в квалификациите на Шампионската лига

Лудогорец с преднина срещу Динамо (Минск) в квалификациите на ШЛ

Лудогорец победи с 2:0 у дома Динамо Минск в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига.  Преди почивката българският шампион достигна до сериозна преднина, която се дължи на попаденията на Бърнард Текпетей и на Тодор Неделев от дузпа. Довакините взеха аванс още в деветата минута. Рик Джонатан подаде към Якуб Пьотровски, а..

публикувано на 24.07.24 в 23:03
Диана Иванова и гимнастичките от националния отбор по спортна гимнастика

Хореографът Диана Иванова: Усещам музиката със сърцето и с душата си

В последните години едни от най-големите ни спортни успехи са свързани с гимнастическите спортове. Под светлините на прожекторите почти винаги са спортистите, които са ги донесли. Зад тези постижения стоят още много хора. Сред тях са и хореографите. Те са тези, които измислят съчетанията. На тяхната фантазия се дължат всички емблематични композиции,..

публикувано на 24.07.24 в 22:09

Скандал на Олимпиадата, ВАР отмени гол два часа след края на мача

Със скандал започна футболният турнир при мъжете на Олимпийските игри в Париж.   Двубоят между Аржентина и Мароко предложи голяма драма, след като тимът от Африка бе близо до успеха, преди световният шампион да изравни в дълбоко в добавеното време на срещата (116-а минута).  Привържениците  на Мароко не приеха добре късното изравняване, а..

публикувано на 24.07.24 в 20:58
Яник Синер

Световният номер 1 в тениса Яник Синер отказа участие на ОИ поради заболяване

Световният номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер (Италия) няма да участва на Олимпийските игри в Париж. Това съобщи самият той на страницата си в социалната мрежа Х. Причината за решението му е, че той страда от сериозно възпаление на сливиците. "С голямо разочарование трябва да съобщя, че за съжаление няма да мога да участвам на Олимпийските игри в..

публикувано на 24.07.24 в 20:13
Томас Бах - президент на МОК

Томас Бах беше преизбран за член на МОК

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах беше преизбран за член на организацията за срок от осем години. Решението беше взето на 142-ата сесия на МОК, която се провежда в Париж. 93 от 95 членове на Изпълкома гласуваха "за" преизбирането на Бах, двама се въздържаха. 70-годишният Бах за първи път беше избран за член на МОК през..

публикувано на 24.07.24 в 18:28
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева: Тръгваме за рали „Рома Капитале” максимално концентрирани

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов ще стартира в края на седмицата  в италианския асфалтов кръг от шампионата на Стария континент – „Рома Капитале”.  Досега трикратната ни европейска шампионка при жените  има три неуспешни опита да участва в това състезание. „Три пъти се опитвахме досега и все не успявахме, като два пъти гледахме..

публикувано на 24.07.24 в 15:54
Сестри Стоеви и Калояна Налбантова заминаха за олимпиадата днес.

Стефка Костадинова и поредна група спортисти заминаха за Париж

Председателят на БОК - Стефка Костадинова, и шестима български спортисти заминаха тази сутрин за Париж за Олимпийските игри във френската столица.  В групата на състезателите бяха трикратните европейски шампионки по бадминтон при женските двойки Габриела и Стефани Стоеви, бадминтонистката на сингъл Калояна Налбантова, олимпийската..

публикувано на 24.07.24 в 07:37