Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, приемано от хора с трансплантации

| обновено на 13.06.23 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган. От здравното министерство съобщиха, че по информация на компанията вносител продажбите се преустановяват от края на юни по производствени причини, а нови доставки се очакват в средата на август.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, свидетелства за БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев:

"Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам резерви, просто в аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не е "аз", проблемът е "ние". Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно, ако се стигне дотам".

Имуносупресорът цели да спре силната реакция на организма към външното тяло, поставено в него – органа, конкретно сърцето. За целта се използват три вида имуносупресори, които възпират различни структури, произвеждащи антитела, които се опитват да унищожат организма, пояснява пред БНР доц. Филип Абединов от отделението по интензивно лечение в Университетската болница "Проф. Александър Чирков".

"Представете си, че в някаква сграда, в която много държите на цялото  имущество вътре, и има опасност да нахлуят отвънка вандали. Има три входа, всеки един хубаво сте го укрепили. Ако случайно единият вход се отвори и за кратък период от време навлязат отвънка такива структури и след това го затворите - за кратък период от време единият от имуносупресорите не се приема, но вътре навлязат определени структури от нашия имунитет, които са много силни, може да направи необратими понякога поражения вътре в нашия организъм, респективно сградата, която коментирахме. Може достатъчно да се разруши, така че след това да не можете да го възстановите. Това е смисълът на единия имуносупресор, ако се спре."

Селсептът има заместител, но не толкова мощен като него. Алтернативата е с по-мек ефект. Смята се, че намалява продължителността на органа, отбелязва доц. Абединов.

Преди години е бил използван генерик, но резултатите не били добри и медиците се върнали към практиката да използват "Селсепт".

17 години сутрин и вечер – така изглежда приемът на липсващия имуносупресор при Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце. За последен път мъжът го купува през април и в края на май от аптеката му казват, че няма наличност.  

"Свършвам лекарствата след 2 седмици, 3 седмици няма да имам вече, да го разредя - не става". 

Според Евгени Георгиев вариантът да се прилагат генерици на оригиналното лекарство може да доведе до отхвърляне на органа, както се е случило преди години: "Аз съм един от първите, които тогава направи отхвърляне на органа и лежах близо два месеца в болницата, за да мога да се възстановя и да продължа да живея".  

Председателят на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева призова за спешно решаване на проблема: "Очакваме от новия заместник-министър на здравеопазването проф. Илко Гетов максимално бърз отговор и да се осигури животът на трансплантираните пациенти".

От Министерството на здравеопазването обясниха, че на 9 май са получили информация от компанията-вносител за спиране на продажбите на 30 юни, а нови количества се очакват на 18 август.  


По публикацията работиха: Явор Римски, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му лечение от рак, той ограничи своите функции. "Това е страхотно решение, Уилям наистина е много добър..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент премества дългогодишния си съюзник Шойгу на друга роля и предложи назначаването на бившия..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас и Заев бяха начело на правителствата на двете страни, когато 2018 г.   беше подписан Преспанския..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс. В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57