Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата на кубинската музика Омара Портуондо тръгва на световно турне от България

Омара Портуондо
Снимка: Личен архив

В екзотиката на Куба ще се потопим, благодарение на музиката на Омара Портуондо, позната като великата кубинска дама на чувствата. Ще говорим за най-новия ѝ албум, за това какво е човек да твори на 92 години. Получила огромна национала и международна  признателност, постигнала всичко, което един артист би си мечтал. Тя е известна със своето състрадание и чувство за човечност и равенство, чрез песните си смело изразява несъгласието си или възхитата от живота. 

Синът на Омара, Ариел Хименес, е човекът, който се грижи за кариерата на Омара от две десетилетия, а албумът VIDA е почит към музикалното наследство на Омара. Във VIDA Омара пее заедно със звезден състав от певци. Всеки, който обича кубинската и латиноамериканската музиката от последните 50 години, ще разпознае без съмнение красотата на вечните ѝ песни. 

Очарователната легенда на кубинската музика Омара Портуондо е пяла със звезди от цял свят, с имена като Едит Пиаф, Чичо Валдес, Наткин Кол, Ибрахим Ферер, Компай Сегундо. Носителка на "Грами", изнасяла представления във всяка точка на земното кълбо Тя е била от любимите гласове на Фидел Кастро, изпяла хитове, които се разпознаваме и до ден днешен, Дос Гардениас, Кандела, Грасиас а ла вида, Команданте Че Гевара. Омара Портуондо е неофициален посланик на Хавана по света. 

Тази вечер е нейният концерт, който е част от световното ѝ турне и представяне на албума VIDA /живот/. България е първата страна, откъдето тя тръгва. 

За нея мениджърът й споделя, че е моторът, двигателят на всичко, което се случва. По време на пандемията Омара Портуондо не спира да твори дори за секунда. През този толкова труден период тя създава най-новия си албум VIDA - песни, които ще чуем днес по време на концерта. 

Нека обаче сега да научим повече от Каролина Вайехо, мениджър и и продуцент, за това какво ще чуем и ще видим днес, както и да разберем повече за кубинската душа, за силата на духа и някой потайности от живота на дивата.

Здравейте България! Здравейте София! Аз съм в България, която толкова много обичам. Казвам се Каролина Ваяхо и съм мениджър на Омара Портуондо. Имам шанса да работя за Омара  и  искам от нейно име  днес да отправя поздрав към Вас българите и  да разкажа за самата нея. Тя е  истински гений учител и всички я обичаме толкова много!  Тук сме в България, за да ви поздравим и се надявам да се видим в Двореца на Културата, днес на 12.06.2023 на концерта. Ние пристигнахме от Индия  - Бангалор. Омара и  нейната прекрасна група направи два концерта в театър Уинмилс. Това бе възможно, благодарение на неин голям фен, който е архитект и притежава собствен джаз клуб. Той направи всичко възможно Омара за първи път да посети Индия. Tой е знаел, че това е била една от мечтите ѝ още от времето, когато  е пяла с Buena VistaSocial Club. А както може и да си представите, тя е днес в  нейната младежка възраст - само на 92 години е ! Наистина е много по-будна и жива от всички нас, дори и от мен, която  съм малко по- млада от нея... С това искам да кажа, че Омара е пълна с енергия, като витамините е, с истински заряд, двигател и никога не се спира и за миг! Всички се заразяваме от нейната енергия и за нас е истинско вдъхновение.

Веднага се питаме как два дни след концертите и в Индия, тя вече е в България, а след няколко часа започва нейният концерт на живо пред българската публика. Разбрах, че тя ще представи и най-новият си албум, като започва турнето си от Източна Европа и специално от България. В ръцете си държа най-новият й албум  - Вида – Живот -  Болеро а ла вида. Какъв е живота на Омара Портуондо?

Омара е човек който гледа философски на нещата в живота, в същото време е много  скромна.  Преживяла е  толкова много неща, както положителни така и отрицателни. Но тя най- вече винаги е била положителна спрямо живота, спрямо нещата, през които човек преминава и  винаги съумява да открие нещо красиво в тях.  Дори и в болката и  там тя пак  открива красотата, а после  я предава, извайва я с красотата на нейния глас. Преди всичко Омара е и много хуманна и затова с лекота успява да докосне сърцата ни. Защото всъщност по този начин тя разбира живота  и разбира хората. Когато започна пандемията, много концерти бяха отменени, както се случи с толкова много артисти. Трябваше да си остане у дома, не в само в Хавана, ами буквално в къщи. Тогава нейният син Ариел, който  си я познава добре и знае, че тя не може да стои мирно на едно място, тъй като цялата е кълбо от енергия и казва: „Майко, хайде, нали ще запишем албум!“ И разбира се тя  веднага приема и е истински щастлива. Обаче веднага се замисля как да го направим  и то по време на пандемията. Не забравяйте, Омара обича всички, обожава близките си. Ами тогава решава да покани близките си музиканти и  да споделят прекрасните мигове, въпреки разстоянията и ограниченията. Целият албум е записан в дом й. Тя записа  гласа си и всеки един от музикантите от неговото студио участваше в създаването на албума. Така че албумът VIDA - Живот е едно чудо, сътворен по време на пандемията, но не очаквайте да е тежък, напротив носи голям заряд.  Звукът е наистина перфектен, благодарение на Оресте Агиля, който вече е печелил "Грами". Звукът е истинско вълшебство. Габи Морено е  певица и автор на песните, продуцент - тя бе номинирана за "Грами". Габи Морено всъщност има принос за осем  от единайсетте теми и  песни в албума. Взеха участие и  много известни кубински музиканти, както и други от Латинска Америка. Сред тях са имената на Анди Монтанес, Александър Арбеу и още много други известни артисти, които творяха заедно с Омара по време на пандемията и  въпреки големите разстояния и трудната обстановка албумът  е самия живот!

Добре, тогава да се запознаем с песните от Албума, какво сте подготвили за българските почитатели на Омара Портуондо?

В този албум Омара засяга много теми свързани с Живота - там са теми като щастието, болката любовта вярата. И по време на концерта в НДК тя ще представи песни от нейния нов албум и естествено ще чуем и изпълнения, които са си класика като например  Bésame mucho, Veinte Años и съм сигурна че българската публика ги  познава много добре.  Можем да кажем, че този албум  е като почит към живота. И разбира се  човешката болка е тема, която присъства. Все пак всичко се случва по време на пандемията, когато много хора изгубиха своите близки и без съмнение за всеки беше много болезнено и Омара искаше да изрази всичко. Тя е човек който чувства и преживява много надълбоко нещата. Ето например ако си спомняте случая с Джордж Флойд, тя наистина беше покрусена от случилото се и тогава реши да изпее песен, която всъщност е била пята от Лена Хорн през 70-те. Благодарение на Омара тази песен стана  популярна и  в Куба – NOW се казва.  А знаете, че това е песен на протест срещу расизма. И в нея Oмара предава  много чувства, вплетено е едно деликатно усещане на горчив хумор,  като вид решителност и напомняне да спрем с лошите неща. В края на албума нещата вече са по-весели, вдъхващи надежда и пак под звуците на Александър Абреу.

Тъй като вие самата познавате много добре Омара Портуодно и работите с нея рамо до рамо - Какво е живота за нея и в какво се крие  щастието според нея?

Знаете ли, преди няколко дни така не очаквано я запитах и аз самата:  Какво е за теб щастието? А тя ми отвърна  - това  е да живееш още една година, да живееш още 20 години, 70 години и всеки ден е важен и трябва  да ценим всеки миг. Знаете ли, тя цени абсолютно всичко и то се чете в очите й. Много са знаците, които си подаваме докато работим. Поглеждаме се, усмихваме се, смее ми се -  тя е с невероятно чувство за хумор и това е нещото, което ѝ е помогнало в живота и този заряд който носи. В Индия, представете си, тя направо си кокетничеше и флиртуваше с един от музикантите в Индия. А той и отвръщаше, че е много красива и така и двамата играеха, кокетничеха. Тя си се държеше като истинска кубинка. Всички, които работим с нея винаги се забавляваме, семейството й също.  Винаги се разказват вицове, шеги. Освен всичко тя е много щедър човек! Ако аз й занеса нещо сладко веднага ми подава и на мен и ме пита  дали и аз искам. Всичко иска да сподели и сега когато идвахме към България, вече на летището, аз се бях облегнала на един стол, леко полегнала върху багажа,  докато другите все още си чакаха на лентата. Омара ме погледна и ми каза: „Хайде сядай тук - в скута ми.“ А аз се засмях и ѝ казах, че съм толкова тежка, че направо ще я счупя, при което тя започва да се смее. Такава си е тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на кипърците, изправени пред финансови затруднения да си осигурят минимално необходимото за Великденските..

публикувано на 02.05.24 в 13:39

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92 долара за барел. Американският лек суров петрол достигна до 79,46 долара за барел...

публикувано на 02.05.24 в 13:33

РИК ще определи ръководствата на СИК-овете в Монтанско

Районната избирателна комисия ще определи служебно ръководствата на секционните избирателни комисии в община Монтана. Това се налага, след като партиите не постигнаха консенсус Представители на партиите в Монтана не постигнаха съгласие относно ръководствата на секционните избирателни комисии в общината. Причина за това стана искането от..

публикувано на 02.05.24 в 13:29