Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български писател подарява своя книга на украински деца в Италия

Снимка: Фейсбук / Калина Белчева

Украински деца, които заедно със семействата си са намерили убежище в Италия, получиха като подарък книгата – приказка "Играчката на ветровете" на писателя Румен Иванчев. Инициативата за срещата с автора и децата бе на българо-италианския културен център в Салерно и на неговия ръководител Калина Белчева, която е и директор на българското неделно училище "Райна Княгиня". 

Когато преди година в Италия пристигат първите деца – бежанци от Украйна и част от тях започват да посещават заниманията по изобразително изкуство в българското училище, Калина Белчева не се колебае да превърне в реалност осъзнатата от нея идея за необходимостта от книга на украински език.

За свой съмишленик, Калина Белчева кани писателят Румен Иванчев. Първоначално той определя предизвикателството "като авантюра да направим книгата на украински език".

"В последствие той узря за това, че трябва да има такава книга, за да достигне до украинските деца", добави тя.


Румен Иванчев, който е автор на редица книги с поезия, сатира и произведения за деца и чиито творби са преведени на английски, италиански, сръбски и руски език, приема предизвикателството, не само заради силната си връзка със Салерно, но и защото е от основателите и поддръжниците на българското неделно училище "Райна Княгиня".

Румен Иванчев споделя с вълнение за премиерата на книгата си "Играчката на ветровете" в Салерно и Казерта:

"За първи път бях поканен да представя своята книга в две църкви и то от украинската християнска общност в Салерно. И още не мога да се освободя от хубавото впечатление, от благодарността, песнопенията и молитвите на тези хора. Това са жени и баби, които имат грижа за прокудените си деца и се събират около църквите, защото в дни на изключителна изнемога, в дни на война, хората бягат към църквата или към училището. Дори към съседа, който подава ръка и приема децата. Храни ги, лекува ги, подслонява ги. Това, което в момента правят България и Италия. Имах това щастие да усетя реакцията на хората, когато на родния им език прочетоха предговора на тази приказка. Тя има универсално, вечно значение, тъй като всеки от нас е в някакъв смисъл играчка на ветровете и е изправен пред това да избере между фалшивия и истинския приятел. В този предговор аз написах, че приятел в нужда се познава и че няма нощ, която да не завърши с изгрева на слънцето и че няма безкрайна зима, която да не завърши с пролет".

Снимка: Фейсбук / Калина Белчева
Силна емоция от преживяното носи и Калина Белчева след срещата си с децата, които се молеха. "Те, освен да вярват, няма какво друго да направят", каза тя.

Книгата – приказка "Играчката на вятъра" е преведена на украински език от изтъкнатата писателка Ана Багряна. Благодарение на преводачката, книгата е попаднала вече и в ръцете на много украински деца, които се намират в България. 

"Необходимостта от книгата, от допир с родния език води до това да бъдат доставени и книги за деца от Украйна. Независимо от бомбардировките, убийствата, разрушението, нещо трябва да се прави за културната връзка между народите", изказа мнението си писателят Румен Иванчев.

Снимка: Фейсбук / Калина Белчева
Цялия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта. Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт.  На източния фронт пожарът е локализиран. С верижна..

публикувано на 04.08.24 в 22:07
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред

В Черно море турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" ще търси находища на природен газ

Турският сондажен кораб от седмо поколение "Абдулхамид Хан" е изпратен от Средиземно в Черно море, за да участва в търсенето там на още находища на природен газ, съобщи "Хюриет дейли нюз". На борда на най-модерния турски сондажен кораб е министърът на енергетиката и природните ресурси  Алпарслан Байрактар, който каза на брифинг, че газовото находище..

публикувано на 04.08.24 в 21:55

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим. Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селищата да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 04.08.24 в 21:42

Статуята на Ане Франк в Амстердам отново осъмна с надпис с червена боя "Свобода за Газа"

За втори път това лято статуята на Ане Франк в Амстердам осъмна с надпис с червена боя, който гласи "Свобода за Газа". Този път и ръцете на еврейското момиче, станало известно със своя дневник за нацисткия режим, също са били боядисани с червена боя. Полицията е започнала разследване. Към момента няма заподозрян.  Надписът на статуята е направен в..

публикувано на 04.08.24 в 21:22

Майки от село Смилян поискаха безопасност за децата на пътя

Майки от смолянското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта на пътя по направлението Смолян - Рудозем, който минава през кв. "Долен Смилян". Шосето през квартала е част от републиканската пътна мрежа в посока Рудозем и трафикът е натоварен.  С мирен протест..

публикувано на 04.08.24 в 20:08
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05