Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известният нефролог с първа самостоятелна изложба със 70 акварела и представи книгата си за Хималаите

Проф. Боряна Делийска: Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта

5
Проф. Боряна Делийска
Снимка: Мая Данчева

"Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта, още от дете. Моят баща работеше като лекар-доброволец към Планинската спасителна служба на Витоша. Повечето от останалите членове на екипа бяха алпинисти, които по няколко пъти бяха ходили до Хималаите. Слушах разказите им и тайно си мечтаех един ден и аз да преживея това приключение.

Всеки наряд си имаше един доктор и на него му викаха - "Доки", аз слушах техните разкази за хималайските върхове и от малка научих термините, разказа за "Нощен Хоризонт" известният нефролог от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – проф. Боряна Делийска - специален гост на БНР.

"Ходя много по планините, но когато имах физическата възможност да отида на Хималаите, нямах средства, сега като имам средства, нямам възможност...Турът за мен трябваше вече да е като за 55 + , без много тежки преходи.

В Катманду не е студено, дори е жега, да наистина там има крокодили, за учудване на хората, защото там в джунглата тениската ти залепва от пот, топло и влажно е, а това е и градът с най-лош въздух, сподели още проф. Делийска.

Нефроложката споделя, че за нея най-голямото богатство не е да вложи парите си в скъпи вещи или коли, а в пътувания и възможност да види света. Миналата година е пътуването й до Хималаите.
Най-новата й книга отвежда читателя в Непал.

В „За крокодилите в Непал и зелените хълмове на Хималаите“ проф. Делийска описва страната през погледа на туриста.

Проф. Делийска представи изложба със 70 акварела и книгата си за Хималаите

Проф. Боряна Делийска пътува и пише за видяното, а някои от посетените от нея места се превръщат и в акварели. След Странното пътешествие на Лиза и пчеличката, Приключенията на Гъбарко и Жълтурко, Приключенията на Себастиянс Мравчо, книгите й за деца и Тропически дъжд - Сингапур, Малайзия, Бали, Шри Ланка, се появява „С франджипан в косите и джапанки през Бали“.
Това не са пътеводители, а разказ от първо лице за усещанията получени на дадено място. Дестинациите не са нито лесни, нито близки, а местната култура е доста различна от нашата.

"Много ми е на сърце държавата Непал, защото тази страна е много самобитна и много се е запазила, тя се отваря за туристите преди 50 години, затова и още пази чара и особеностите на разбиране и поведение.

А тя е много разнородна държавата - мултикултурна с над 120 наречия с различни вярвания и е много толерантна към различните религии", сподели още за БНР проф. Делийски.

Намасте – това е поздравът в Непал. Страната е най-позната със своите високи върхове, най-известният от които е Еверест.

Проф. Делийска представи изложба със 70 акварела и книгата си за Хималаите

Заедно с книгага проф. Делийска откри първата си самостоятелна изложба със 70 акварела.

Изложбата е с кауза. Всички средства от продажбата на картини ще бъдат дарени на Галерия „Прегърни ме“ (където се намира изложбата) за обучение на деца, лишени от родителска грижа.

За нея дарбата за рисуване се отключва по време на епидемията от Covid-19.

„В началото се налагаше да си стоим повече в къщи. Като деен човек, който е непрекъснато в движение, установих, че рисуването ми носи удоволствие и помага да преодолея по-лесно този момент“, разказа още проф. Делийска.

Петнайсет от картините, които показват усещането на авторката за красотата на природата през различните сезони, бяха откупени още по време на откриването на изложбата.



Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11