Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще поскъпне ли водата в Силистра заради глоба на местното ВиК дружество?

Силистра винаги е бил градът с най-скъпа вода. От януари цената за един кубик е 5,28 лв. Преди дни стана ясно, че на водоснабдителното дружество в града е наложена финансова корекция от близо 2 милиона лева по т.нар. воден цикъл. Това събуди страховете на хората в региона, че може цената може отново да се повиши.

Твърдение: Цената на водата в Силистра ще поскъпне заради глоба на местното ВиК дружество

Публикация в местен новинарски сайт повдига въпроса за очаквано предстоящо поскъпване, заради наложена финансова корекция в размер почти 1,9 млн. лева.

Директорът на ВиК Силистра инж. Тошко Тодоров е категоричен, че заради тази корекция няма да има последици за потребителите.

През януари е направена финансова инспекция на изпълнението на проекта. От последвалите предварителни доклади по ревизията става ясно, че ще се предложи корекция във финансирането.

"Цената на водата в Силистра и във всяко друго населено място по никакъв начин не е обвързана с реализирането на проекти по воден цикъл", категоричен е Тошко Тодоров. Той припомни, че цената се основава на бизнес план на всяко дружество като се отчита социалната поносимост.

По думите на Тодоров ВиК Силистра е предприела действия по обжалване на корекцията, но ако санкцията бъде наложена, средствата ще ги плати дружеството. Неговата прогноза е, че на този етап няма причини да се прогнозира увеличение на цената на водата.

През миналата година, когато цената на водата достигна 5,03 лв., бе направен коментар, че е под нивото на социална поносимост и че по принцип чрез поскъпването на услугите водното дружество  разчита да изпълни проекта по т.нар. воден цикъл в Силистра и селата Калипетрово и Айдемир, който вече е към своя край.

Според новия бизнес план се очаква до 2025 година цената на водата в Силистренско да надхвърли 5,60 лв.

Заключение

Твърдението, че цената на водата в Силистра ще поскъпне заради глоба на местното ВиК дружество, е НЕВЯРНО. Самата корекция, ако бъде потвърдена, няма да се отрази в ценообразуването. В същото време от водното дружество признават, че чрез поскъпване на услугите се генерира финансовият ресурс за реализацията на проекта за воден цикъл.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три...

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите,..

публикувано на 11.05.24 в 13:40

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от Рафах

Около 300 000 палестинци са се евакуирали от град Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Франс прес. Израел нареди нови евакуации в Рафах По-рано силите за отбрана на Израел наредиха нови евакуации в Рафах в подготовка за разширяване на сухопътната си офанзива в града. От армията призоваха хората да се..

публикувано на 11.05.24 в 13:38
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти. "С получения лиценз за извършване на охранителна дейност, тези..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11