Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е доставила тактически ядрени бойни глави в Беларус; Украйна напредва в контраофанзивата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (В) участва в пресконференция с африкански лидери след среща в Киев, 16 юни 2023 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус заяви президентът на Русия Владимир Путин. Междувременно, украинските власти съобщиха за напредък по южните сектори в контраофанзивата си срещу руските окупационни войски.

Тактическите ядрени оръжия са проектирани за порязаване на конкретни цели, без да причиняват широкообхватно радиоактивно замърсяване, но въпреки това могат да причинят огромни щети.

"Употребата на тактически ядрени оръжия от Русия е възможно на теория, но само в случай на реална заплаха за тероториалната ни цялост, независимост, суверенитет и съществуване на руската държава", заяви Путин.

А според американския държавен секретар Антъни Блинкън няма индикации, че Кремъл планира да използва тези оръжия срещу Украйна.

Путин също така повтори, че Украйна няма шанс за успех в контраофанзивата си. А във вечерното си обръщение президентът Зеленски заяви, че настъплението е най-важното нещо, както и че всеки метър освободена украинска територия е от изключително значение.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр написа в Телеграм, че се водят сражения едновременно по няколко направления, като на юг има тактически успехи и напредъкът е до два километра във всяка посока.

Междувременно, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи след края на двудневната среща на министрите на отбраната в Брюксел, че по време на срещата на върха във Вилнюс през юли НАТО няма да обсъжда покана към Украйна за членство, а как страната да се приближи към организацията.

А министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които тя има нужда за борбата с Русия.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Радев: Тези дни ще взема решение за втория мандат

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен..

публикувано на 16.07.24 в 11:02

Забрана за работа на открито по обед в Гърция

В Гърция въведоха тотална забрана да се работи на открито в обедните часове на високи температури. Днес е пореден ден с висок риск от пожари. Да се затворят спешно всички археологически музеи от 12 на обяд до 17 часа, настояват лекари и депутати. Вчера въпреки забраната за работа в тези часове Акрополът в Атина беше отворен за..

публикувано на 16.07.24 в 11:01

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две..

публикувано на 16.07.24 в 10:59

Корморани унищожават острова в яз. Батак. Има ли изход?

В югозападната част на язовир Батак се намира остров, който е една от най-големите атракции на язовира. Там има гора и колония от корморани. Проблемът е, че гората и кормораните съжителстват много трудно и то за сметка на гората. Дърветата на острова изглеждат като след пожар, който току що е вилнял там.   "Кормораните се нанесоха може би преди..

публикувано на 16.07.24 в 10:56