Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Частният сектор ще има по-мащабна роля, когато конфликтът приключи"

Джейми Шей: Идеята е Украйна не просто да се възстанови, но и да се сближи с европейските страни

Западни компании могат да инвестират в енергийно оборудване и здравеопазване още преди края на конфликта, смята бившият служител на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се създаде застрахователен механизъм, с който да се привличат чужди инвеститори в Украйна още преди да е приключила руската агресия.

Тази идея представи през седмицата първият заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Идеята идва на фона на трагедията след разрушената стена на язовира "Нова Каховка" и в началото на украинската контраофанзива, на която Русия отвръща с нова серия от масирани удари по гражданска инфраструктура.

Развитието на подобен механизъм може да бъде стимул за началото на модернизацията на Украйна още във военно време, смята Джейми Шей, старши анализатор в мозъчния тръст "Приятели на Европа" и бивш високопоставен служител в НАТО. Той прогнозира, че това може да стане с подкрепата на колективен фонд на Европейския съюз.

"Идеята е интересна, но трябва да бъдем съвсем откровени кой би могъл да инвестира в Украйна, докато продължава войната там. Тази война е трагедия. След това трябва да се запитаме какви са бизнес секторите, в които частна компания може да инвестира в зона на военни действия. Съоръженията на този потенциален инвеститор могат да бъдат бомбардирани, тъй като виждаме, че руснаците не ограничават ударите си само по военни обекти. Те удрят по много цивилни цели, включително производствени мощности, магазини, транспортна инфраструктура.

Усещането ми е, че частният сектор ще има по-мащабна роля, когато конфликтът приключи. Ето защо трябва да откроим възможностите за военновременни инвестиции. Можем да ги открием в процесите, които са абсолютно необходими, за да може Украйна да функционира като държава. Пример за това са доставките на генератори и трансформатори. Те бяха предоставени на страната, за да се справи с кризата след руските бомбардировки на енергийни обекти през зимата. Възможно е да се помисли за някаква схема, която да стимулира западните компании да инвестират в енергийно оборудване.

Друг възможен сектор е здравеопазването. Очевидно е, че войната срещу Украйна има драматичен ефект върху здравето на хората. Според Световната здравна организация около 40% от украинското население е травматизирано, изпитва стрес и силна тревожност. Изключително много са ранените и тук не говорим единствено за военни, но и за цивилни, пострадали при въздушните удари. Частният сектор може да се включи в подобряването на здравните услуги в Украйна чрез инвестиции в болници, центрове за рехабилитация. Това е добра потенциална възможност. Честно казано, когато говорим за хипермаркети, магазини за обзавеждане или подобни сектори, свързани с модерния начин на живот, струва ми се, че инвестициите там ще дойдат след края на войната."

Как практически виждате създаването на механизъм за застраховане, който да стимулира западния бизнес да инвестира в Украйна докато бруталната руска агресия там продължава?

"Мисля, че това ще е някаква схема за споделяне на риска, подобна на транспортното застраховане при експорта от Европейския съюз и Съединените щати. Нали знаете, правителствата осигуряват такива гаранции на компаниите износителки, защото в противен случай те се сблъскват с въпроси като: "Ще пристигне ли стоката ми, когато преминава през опасна зона?" Най-вероятно ще наподобява тази схема и ще бъде обвързана със стратегически сектори за военновременна икономика, каквато е украинската в момента.

Европейският съюз може би ще създаде някакъв колективен фонд, чрез който да осигурява подобни гаранции. В настоящата ситуация е очевидно, че Украйна не може да поддържа такъв фонд. Участие могат да вземат и компании, които ще трябва да възстановят разходите, когато мирът се завърне в Украйна. Това може да се окаже доста доходоносно за тях. Ясно е, че тези, които започнат първи работа в Украйна, най-вероятно ще имат по-голямо участие в реконструкцията и възстановяването на нормалния живот в страната. Ще дам само един пример: ако първа на пазара стъпи голяма френска верига супермаркети, най-вероятно тя ще доминира и след това дори най-известните германски вериги няма да бъдат толкова успешни.

Това може да е сериозен стимул за компаниите да стъпят рано на пазара, да получат голям дял от него и в същото време да бъдат застраховани чрез този колективен фонд. След това обаче Европейският съюз може да поиска възстановяване на част от направените от него разходи, като делът ще се базира на печалбата, реализирана от тези компании. По този начин не е задължително фондът да завърши на дефицит, ако погледнем изцяло финансовата гледна точка."

Бахмут, май 2023 г. Снимка: АП/БТА

Може би друг пример са строителни компании или производители на някакъв вид компоненти за оръжейната индустрия. Това са бизнеси, които се развиват и в момента в Украйна.

"Друг добър пример са компании, които произвеждат военно оборудване. Има една голяма британска компания, която проявява интерес към създаване на съвместен промишлен комплекс с украинската индустрия за производство на оборудване за авиацията, на ракети, снаряди и други видове въоръжение. Това би било изключително полезно за украинските компании, тъй като е напълно ясно, че подобен тип производство ще е необходимо на страната в дългосрочен план. Добре е да има стимул подобни производствени мощности да се изграждат вътре в самата Украйна вместо в Полша или Германия, въпреки че там е много по-безопасно.

Знаете, че тези две страни предлагат да създадат завод за ремонт на оборудване, който да бъде базиран в Полша, където ситуацията е много по-сигурна. Ако обаче искаме да възстановим украинската отбранителна индустрия, което е ключово и е от общ интерес, е много по-разумно да се стимулират западните компании да изградят такова съоръжение на украинска територия. Разбира се, това ще е много полезно за украинската военна икономика, но ще е много важно в дългосрочен план за отбраната на Украйна."

Когато говорим за стимул за западните компании да участват в подобен фонд за застраховане, трябва ли да има изискване към тях, свързано с екологични и други цели. Имам предвид - ако се изгражда нова жилищна сграда например, да не бъде панелен блок, какъвто е бил разрушен от руска ракета, а да бъде съобразена с всички изисквания на модерното жилищно строителство сграда?

"Това е много добра възможност за Украйна да се модернизира, да въведе съвременни цифрови технологии, енергоспестяващо оборудване, зелени технологии. Смятам, че Европейският съюз наистина иска да определи някаква рамка. Например, Украйна да не изхарчи парите за проекти, свързани с изкопаемите горива и петролните продукти, което ще замърси околната среда. Идеята е страната не просто да се възстанови, но и да се сближи с европейските страни. Можете да имате жилищна сграда, която хаби много енергия за отопление и няма соларни панели на покрива. По-добре е обаче да се построи модерна сграда, която да използва само една четвърт от необходимата енергия на сграда, построена по старата технология.

И накрая, няма как да не ви попитам и за прогнозата ви за изхода на войната? От Киев чуваме послания, че ако контраофанзивата е успешна, Русия ще бъде победена и дори надеждата е това да стане до края на годината. Възможно ли е?

"Всички много силно се надяваме да е така. Колкото по-бързо настъпи краят на войната, толкова по-малко украинци ще изгубят живота си - военни и цивилни. По-малко хора ще бъдат ранени. Също така толкова по-малко ще бъдат пораженията върху украинската инфраструктура, въпреки че те вече са огромни, както вече говорихме. По-краткосрочният конфликт е в интерес на всички. Важен е обаче изходът.

Не трябва да се допуска замразяване на конфликта, което да позволи на Путин след две или три години да подсили войските си и да атакува отново. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Запада. Тази война трябва да приключи така, че Украйна да се превърне в напълно функционираща държава, да си върне териториите и да възстанови икономиката си. Да върне свободата си!"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15