Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е деескалация на напражението между Косово и Сърбия?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До обвинения в агресия и в подпалване на война стигнаха тази седмица лидерите на Косово и на Сърбия след поредните стъпки към ескалация на напрежението помежду им.

Правителството в Прищина продължава да не приема плана на съюзниците си от Америка и Европа за връщане към спокойствие в доминираното от сърби Северно Косово - въпреки предупредителните наказателни мерки от Вашингтон и Брюксел.

Пореден арест в Северна Митровица ядоса извънредно много Белград. Но последвалото задържане на трима косовски спецполицаи в района на общата граница има потенциал да вкара Косово и Сърбия в най-мрачния възможен сценарий.

Може ли да бъде избегнато това?

Деян Йотов разговаря с Енгелуше Морина от Европейския съвет за външна политика и Миодраг Миличевич от неправителствената организация "Актив":

"Този случай е агресия срещу нашата демократична държава, отмъщение срещу косовската полиция и опит за ескалация и дестабилизация в момент, когато ние предлагаме план от 5 точки за деескалация и стабилизация."

Така косовският премиер Албин Курти обвини завчера Сърбия след ареста на трима косовски спецполицаи в района на общата граница близо до най-северната точка на Косово.

Прищина твърди, че сръбски спецполицаи са нахлули на 300 метра в Косово и са отвлекли тримата косовски албанци. Белград обаче е категоричен, че "въоръжените до зъби" нарушители са били заловени на километър и 800 метра навътре в Сърбия. И президентът Александър Вучич отправи своето обвинение:

"Има един човек на Балканите, който иска на всяка цена да предизвика война и сблъсъци. Това е Албин Курти. Опасявам се, че вече преминахме Рубикон и трудно ще се върнем към нормалното."

И Вучич, и Курти се представят пред публиката като жертви, искащи само мир и спокойствие, но в същото време държат хората в Северно Косово за заложници - със словесни снаряди помежду си и с демонстрации на сила.

"Преди всичко трябва да се каже, че настоящата ситуация, която продължава вече прекалено дълго време, е завръщане към доста по-турбулентни времена, които всички си мислехме, че сме оставили далеч зад гърба си. И преди идването на Курти на власт имаше някои търкания между двете страни, но никога не е имало такава остра реторика и не са използвани толкова тежки думи, както правят Курти и вътрешният му министър."

Миодраг Миличевич има предвид публичните обвинения от страна на Албин Курти, че в протестите през последните няколко седмици в четирите северни общини била участвала "фашистка милиция" и пратени от Белград престъпници.

"Наистина нито едната, нито другата страна не обръщат внимание на това от какво имат нужда гражданите и не мислят за стабилизиране на отношенията между двете общности. Напротив - заради използваната напоследък реторика, ситуацията се влошава все повече, както и контролът върху евентуалните нежелани ефекти."

Вучич зове Запада "да си озапти чедото, за да не направело то чудо", невиждано на Балканите от 1999 г., но тъкмо сръбският президент рискува да подпали конфликт с войнствените си думи и действия, вместо да се стреми към помирение, смята Енгелуше Морина. Война, според нея, разбира се няма да има:

"Не виждам как би се стигнало до пълномащабен конфликт - поне засега. Главно защото Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН задължава КФОР да брани Косово, особено северната му част. Едва ли сръбският президент би ескалирал напрежението до там, че да влезе в пряк сблъсък с НАТО."

Вучич е изкушен да направи жест с освобождаване и депортиране на косовските полицаи. Защото натискът от целия Запад вече е насочен и към него. Американският посредник Гейбриъл Ескобар категорично се изказа вчера, че дори да са навлезли в Сърбия, то е било случайно. Но дали Вучич ще бърза с такъв жест?

Питам Миодраг Миличевич, защото в Северна Митровица тази седмица се видя и чу нещо невиждано и нечувано, откакто там политическа опозиция на практика няма:

ези дни кулминира трупаното от месеци недоволство сред гражданите. Това стана след поредния арест в Северна Митровица. Същия ден недоволството преля по улиците във вид на обидни скандирания по адрес на президента на Сърбия и на местните политици, които са смятани за отговорни за създалата се ситуация."

"Предвид това, че "Сръбска листа" е косовският клон на Сръбската прогресивна партия, Вучич, бих казал, е в доста сложна ситуация по отношение на контрола в Северно Косово. Защото "Сръбска листа" загуби доверието на гражданите. Този процес тече вече от месеци."

За Енгелуше Морина проблемът на сърбите в Северно Косово е, че от десетилетия вече живеят в две паралелни реалности - в Косово са, но непрекъснато са карани да вярват, че един ден ще бъдат отново в Сърбия.

"Разногласията и разочарованията им се коренят в това, че са подведени да вярват, че ситуацията е под контрола на Белград. Но излиза, че май не е."

Морина и Миличевич са на различни мнения за това доколко Албин Курти носи вина за нагнетяването на напрежението на север от река Ибър. Еднакво критични са обаче към Вашингтон и Брюксел за неефективното им посредничество между Белград и Прищина.

"Много ясно, че пасивността на международната общност допринесе за това да сме в това положение! Бавно реагират и мисията на Европейския съюз, и КФОР на отдавнашния вече натиск, който Прищина оказва тук чрез спецчастите на полицията. Той от самото начало беше знак, че се хлъзгаме към конфликт.

И очевидно това не е краят:

"Преди всичко през последните месеци той многократно огласява пред медиите убеждение, че освобождава сърбите от престъпността и от влиянието на Белград. Това убеждение, според мен, му пречи да подходи по-рационално. Последният арест в Северна Митровица, заради който можеше да се стигне и до жертви, показа, че Курти няма намерение да променя политиката си."

"Освен това Курти, вътрешният му министър, а и други членове на партията им "Самоопределение", намакват и за разполагане на Силите за сигурност на Косово на Север. Трудно ми е да говоря даже - 23 години след подписването на Кумановското споразумение - до какъв сблъсък може да се стигне заради това."

Какво стои зад агресивния подход на Прищина, попитах Енгелуше Морина:

"Правителството на премиера Курти е решено да работи за опазване на суверенитета и териториалната цялост на Косово чрез върховенство на правото и спазване на конституцията. Президентът Османи подкрепя този подход. Това, на което сме свидетели сега, е резултат тъкмо от това. С този мотив бяха проведени извънредните местни избори в четирите северни общини."

Това трябваше да стане миналия декември, след като месец по-рано всички сърби напуснаха косовските институции, включително кметовете на Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Под натиска на Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция и Италия изборите бяха отложени с 5 месеца. Но:

"И условията през април не бяха по-добри за провеждането им. Сръбската общност там беше разединена по въпроса дали да гласува или не. Някои техни партии се регистрираха за участие, но впоследствие се оттеглиха под натиск и заплахи."

Натиск и заплахи от Белград, твърди правителството в Прищина - защото Вучич и доминиращата в Северно Косово партия "Сръбска листа" наложиха бойкот на вота докато не бъде основана Асоциация на косовските общини с преобладаващо сръбско население. Това обаче според Курти би било първа стъпка към отцепване на Севера от Косово.

И последва поредната ескалация - избраните с по-малко от 4 процента електорална активност косовски албански кметове на доминираните от сърби общини се опитаха да встъпят в длъжност под ескорта на спецполицаи. И се стигна до сблъсъци, в които бяха замесени и КФОР.

"Не бих нарекла Курти инат. Защото той просто следва принципа си за върховенство на правото и вярва, че това е пътят към решението. И мисля, че заслужава уважение"

"Това трябва да става при непрекъснати консултации с международните партньори. Но те също трябва да са последователни. Защото ако си припомним поведението им през последните месеци, ще си дадем сметка, че Квинтата подкрепи провеждането на изборите през април, но след това - когато нещата излязоха от контрол - хвърли цялата вина върху косовския премиер."

"Дали е правилно да постъпват така, особено Европейският съюз, е под въпрос. Аз мисля, че не е. Ситуацията в Северно Косово няма да се оправи чрез спешно търсене на изкупителна жертва. А за нови избори там трябва петте големи сили и брюкселските институции да гарантират условията този път резултатът да бъде представителен."

Това е възможно, стига Прищина да се съгласи на 3 последователни стъпки на срещата Курти-Вучич идната седмица в Брюксел, казва Миодраг Миличевич. Първата стъпка трябва да е изтегляне на спецполицаите от Северно Косово. А след това избраните на бойкотираните избори кметове да подадат оставка.

"И третата стъпка е свикване на нови избори в Северно Косово, в които съм сигурен, че сърбите ще участват - стига да бъдат направени първите две стъпки."

Нещо обаче липсва, за да отстъпи Курти, посочва Енгелуше Морина:

"Много хора смятат, че така би било най-правилно. Но на Косово не се предлага нищо в замяна! Къде са гаранциите, че ако бъде изпълнено искането за основаване на Асоциация на общините с преобладаващо сръбско население, Белград ще подходи конструктивно към изпълнението на всичките си ангажименти съгласно Брюкселското споразумение и френско-германския план?"

Освен това острите изявления на Ескобар и на американскя посланик в Белград Кристофър Хил само наливат вода в мелницата на определени среди в Прищина, които искат Курти да падне, независимо от последиците за Косово. Те обаче не са достатъчно далновидни:

"Ако отново се стигне до извънредни парламентарни избори в Косово, Курти пак ще получи най-голяма подкрепа. Защото косоварите - дори извън неговата партия - го подкрепят заради твърдото отстояване на суверенитета и териториалната цялост на страната. А и в случай на политическа криза ще пострада и диалогът с Белград. 

Процесът ще трябва да спре."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" разпространи видео с двама израелски заложници

Палестинската ислямистка групировка "Хамас“ разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от..

публикувано на 28.04.24 в 12:19
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се намира само на една миля от Санторини. Тонове земна маса се свлече до пристанището на острова. Има..

публикувано на 28.04.24 в 12:00

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на правосъдието Хелън Макенти обяви по-рано през седмицата, че 80% от последните пристигнали в Република..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49