Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Столтенберг да получи предложение да остане начело на НАТО за още една година

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да получи предложение да остане начело на Алианса още една година. Това твърдят "Гардиън" и агенция Ройтерс, като се позовават на запознат с дискусиите източник.

Според него норвежецът има широка подкрепа в алианса и продължава да бъде ефективен лидер.

Мандатът на Столтенберг вече беше удължаван три пъти. Той трябва да се оттегли от поста през септември след девет години начело на отбранителния пакт.

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс. Причината е, че съюзниците се опасяват от демонстрация на разединение на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна.

През февруари Столтенберг обяви, че не иска допълнително удължаване на мандата си. Но той отказа да каже какво би направил, ако членовете на НАТО го помолят да остане.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми. Според вчерашното предаване на CNN американското..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич ,..

публикувано на 12.07.24 в 18:02

Хамид Хамид: Не смятам да напускам ДПС. За нов проект с мен не е говорено

Не смятам да напускам ДПС . За нов политически проект с мен не е разговаряно. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид и добави: "Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за евентуален нов проект, но нищо не съм чул нито от председателя Делян Пеевски , нито от моите колеги"...

публикувано на 12.07.24 в 17:38

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30