Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредва почистването на коритото на река Банщица в Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Напредва почистването на река Банщица, която преминава от единия до другия край на Кюстендил - над 2 километра. Това съобщиха за БНР от екипа на Общината, който работи на терена. Последните дни и реката е придошла от дъждовете и работата беше спряна. 


Почистването на река Банщица е планирано и с пари по бюджета. Работи се и с тежка техника. По план трябва да се стигне до моста при ул. "Овощарска" до 24 юни, в източна посока.


Експертът Ивайло Чалъков, ръководител на екипа, обясни: "Където има достъп, за да може тежкотоварните машини да минат, а с тези малките - мини багерчета, под мостовете ще се доизчисти. Малко се беше покачило нивото на реката и затова  към момента сме спрели работа, но от утре продължаваме нататък".

Хидроспециалисти коментират, че коритото на река Банщица е изградено и облицовано така, че да поеме  водосбора на реката за 100 години, пояснява Чалъков: "Един път примерно на 100 години би могло да доведе до приливна зона с разлив по улици, инфраструктура по цялото направление на заливаемата зона, която е по речното корито на р. Банщица "

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

И икономическият министър запазва поста си в кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева

Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В новото правителство потвърдиха участието си и финансовият министър Людмила Петкова, министърът на образованието Галин Цоков и..

публикувано на 14.08.24 в 11:35

ББР: Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за кредита на Гайтански

Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за този кредит. Така Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на ББР, коментира спорното плащане, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански , което в момента се разследва. Става въпрос за близо 150 милиона лева. Прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 11:15

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с разследването на кредита, отпуснат на фирма..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение до 2,3%.  Последните данни, макар и да са нед целта, са значително..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка в ДПС се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на правоохранителните органи . Сега изведнъж се ускори усилието". Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Изгасен е големият пожар край Атина

Големият пожар до гръцката столица Атина е изгасен. Сега вниманието на властите се насочва към планината Славянка на границата с България. Депутати от Серес настояват незабавно да се изпратят самолети да гасят там. Един човешки живот, над 100 напълно изгорени къщи и над 100 000 декара унищожена гора. Това са данните, които използва опозицията в..

публикувано на 14.08.24 в 10:30