Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отхвърли искане на ООН за достъп до наводнени райони под руски контрол в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е отхвърлила искането на ООН за достъп до зоните в Украйна под руски военен контрол, които са засегнати от наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, съобщи хуманитарният координатор на световната организация за Украйна Денис Браун.

От ООН предложиха съдействие, след като водите на язовир "Каховка" заляха тези райони и прекъснаха доставките за цивилни. Денис Браун призова руските власти да действат в съответствие със задълженията си - съгласно международното хуманитарно право и съгласно правилото, че не може да бъде отказана помощ на нуждаещите се.

Повече от 50 души са станали жертви на наводненията, като 35 са загинали в контролираните територии от руската армия, докато по данни на Киев има 17 загинали, а над 30 са в неизвестност. Повече от 11 хиляди души са били евакуирани от двете страни.

Остава забраната за къпане на плажовете на украинския черноморски град Одеса заради опасност за здравето.

Десетки ракети от типа "Кинжал" и "Калибър" и около петдесет дрона са били унищожени през изминалата седмица от украинската отбрана, заяви украинският президент Володимир Зеленски:

"Колкото и в Русия да твърдят, че нашите противовъздушни системи "Пейтриът" са унищожени, трябва да е ясно, че те са си тук и свалят всички руските ракети. По възможно най-ефективния начин. Нито един "Пейтриът" не е унищожен!".

Двама души са загинали и двама са били ранени при руски обстрел в Сумска област през последното денонощие, съобщиха от местната администрация.

Евгений Пригожин

Около 32 000 руснаци са се завърнали по домовете си, след като са били вербувани от затворите, за да бъдат изпратени да воюват в Украйна. Това твърди ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пред ДПА. Подробностите от дежурния редактор Георги Налбантов

Активисти за правата на човека изразиха опасения, че толкова много престъпници по този начин са били помилвани и освободени преждевременно обратно в руското общество, а в някои случаи те вече са извършили нови престъпления. 

Пригожин обаче смята военната служба за отлична програма за ресоциализация. В гласово съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм", той твърди, че освободените мъже са извършили по-малко престъпления в сравнение с тези, които са освободени след излежаване на присъдата.

ДПА отбелязва, че условието за помилване от Владимир Путин е било е било те да изпълняват бойни мисии в Украйна в продължение на поне шест месеца.

Германската информационна агенция припомня думите на Пригожин от март, след превземането на град Бахмут, когато той заяви, че в боевете там е загубил 20 000 души, включително 10 000 бивши затворници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва..

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство веднага, след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17