Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел обсъди с председателя на ЕК ключови теми от европейския дневен ред на България

Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен
Снимка: Ангелина Пискова

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският вицепремиер е на работно посещение в белгийската столица.

Урсула фон дер Лайен поздрави Мария Габриел по повод встъпването й в длъжност като вицепремиер и министър на външните работи в редовно избраното правителство и й пожела успех в изпълнението на новите ангажименти. Българският заместник министър-председател запозна фон дер Лайен с приоритетите на кабинета, посочващ още от правителствения пресцентър.

В разговора беше дискутирана темата за присъединяването на България към Шенген, която остава ключова за страната ни. Мария Габриел благодари на Урсула фон дер Лайен за подкрепата от страна на Европейската комисия по тази важна тема.

Във фокуса на срещата бяха и предизвикателствата пред България, свързани с напредъка по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Мария Габриел потвърди пред председателя на ЕК и ангажимента на правителството да продължи активната работа по всички задачи по присъединяването към еврозоната.

В края на срещата Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен се обединиха около солидарността и единството на Европейския съюз във връзка с подкрепата за Украйна.

Във вторник Габриел ще се срещне с върховния представител по външната политика Жозеп Борел и с редица еврокомисари, сред които по вътрешния пазар Тиери Брьотон.
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент (обновена)

В късния следобед е получен сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент. И към този час продължава гасенето на пожара. На мястото са 10 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена местност и е обхванал около 200 декара, уточни   комисар Кольо Гяуров, началник на Регионалната..

обновено на 22.08.24 в 20:49

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас в квартал "Възраждане". Огънят е загасен от 3 противопожарни автомобила преди да достигне до жилищната сграда. В момента се уточнява стойността на нанесените щети, като все още няма информация дали в част от гаражите е имало автомобили.

публикувано на 22.08.24 в 20:45
Николас Мадуро

Върховният съд на Венецуела потвърди изборната победа на президента Мадуро

Върховният съд на Венецуела ратифицира в четвъртък победата на президента Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли, предаде Ройтерс. След вота и последвалите антиправителствени протести, дали жертви, администрацията на Мадуро проведе това, което опозицията, правозащитните групи и синдикатите характеризират като репресии срещу..

публикувано на 22.08.24 в 20:22
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обясни характера на украинското навлизане в Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви отново днес, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна, предаде "Ройтерс". Това е станало на международен форум на ветераните в Киев. "Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска..

публикувано на 22.08.24 в 19:55

ПП ще внесе законопроект за отмяна на дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация"

Другата седмица "Продължаваме промяната" ще внесе проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха в съобщение до медиите от партията. Идеята на ПП е да бъде отменена дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация", която беше приета от Народното събрание в началото на месеца с гласовете на депутатите от "Възраждане",..

публикувано на 22.08.24 в 19:51
Скрийншот от видео, публикувано в социалните медии

Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот

Пожар избухна в четвъртък в руското пристанище "Кавказ" в южния Краснодарски регион, Крим, след украинска атака срещу ферибот, натоварен с цистерни с гориво, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс. Фериботът Conro Trader, превозващ 30 цистерни с гориво, както беше потвърдено от ръководителя на района Темрюк Фьодор Бабенков, претърпя..

публикувано на 22.08.24 в 19:39

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14