Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли ограничения пред децата в Ловеч да посещават детските градини през лятото?

Снимка: Пламен Христов

За поредна година организацията за посещение на детските градини в Ловеч през неучебното време от 1 юни до 14 септември предизвика напрежение сред родители. Общинска наредба регламентира реда, по който става това.

Наредбата беше изменена миналата година, отново след недоволство на родители, чиито деца бяха ограничавани да посещават градините през летните месеци. Според настоящите разпоредби през неучебното време право на посещение в ловешките детски градини имат само децата, чиито родители могат да докажат трудова заетост през летните месеци. 

Твърдение: Общинска наредба в Ловеч ограничава правата на децата да посещават детска градина през летните месеци

В края на месец май от родителите на децата, посещаващи детски градини в община Ловеч, бяха изискани служебни бележки от работодател, които да удостоверят, че съответният родител няма да ползва платен годишен отпуск през  месеците юни, юли или август. Това беше условие, за да могат децата да посещават градини и през летните месеци. Освен това родителите трябваше да попълнят и декларации кога ще ползват платен отпуск в този период. Ресорният зам.-кмет Венцислав Христов обясни, че директорите на детските градини трябва да спазват наредбата за прием и преместване в детските градини в общината. 


В член 8а на Наредбата е посочено, че детските градини създават необходимата организация за работа с деца в периода на неучебно време след предварително проучване на желанията, възможностите и ангажиментите на родителите и при доказана трудова заетост на двамата родители/настойници.


Това стана причина директорите на някои детски градини да изискат от родителите служебна бележка от работодател, че през даден месец в летния период ще полагат трудова заетост, което на практика означава, че родителите не трябва да ползват платен годишен отпуск през съответния летен месец, за да има право детето да посещава детско заведение.

Директорът на една от градините, в която имаше недоволни от това изискване, Иваничка Дончева обясни, че родителите трябва да представят служебна бележка, а не декларация, че няма да ползват платен годишен отпуск.

Само че като приложение към наредбата имаше образец само на една декларация, с която родителите посочват кога детето ще посещава детската градина, а не кога родителят ще бъде в отпуск.

Председателят на  Общински съвет в Ловеч Петър Цолов обясни, че тази разпоредба на наредбата е била приета, за да се осигури достъп до детските градини през летните месеци на децата, завършващи последната подготвителна група. Преди приемането на този текст те са били отписвани от детските градини на 31 май и така до първия учебен ден на 15 септември не са имали възможност да посещават нито градина, нито училище.

Петър Цолов поясни, че директорите са изискали декларациите, за да направят предварително проучване. "Родителите трябва да кажат какви ангажименти имат през този летен период, в който искат децата им да влязат в общите групи, защото очевидно е, че не всички деца могат да  бъдат включени в тези групи поради по-малкия обем", посочи той.

Според неговото уточнение доказана трудова заетост не е равнозначно на  доказано трудово правоотношение. "Човек може да е на трудов договор, но да няма трудова заетост в определено време, по една или друга причина“, посочи Цолов.

Според директори на градини информацията кое дете кога ще посещава детски заведения е необходима, за да се направи график за отпуските на персонала през летния период.

В Ловеч всяко лято детските градини спират работа за един месец. Това е регламентирано от същата наредба на общината, в която се посочва, че  през месеците юли и август детските градини работят със смесени групи от различни градини по предварително съгласуван и утвърден график. Причината е в необходимостта от основно почистване и текущи ремонти на сградите, както и необходимостта за реорганизация на работата на персонала, който също трябва да ползва законен отпуск.

От Регионалното управление на образованието в Ловеч посочиха, че според Закона за предучилищното и училищното образование, организацията на работа в общинските детски градини се определя от местните власти, но Наредба 5 на МОН определя държавния образователен стандарт за предучилищното образование. Освен това учебната година в детските градини започва на 15 септември и завършва на 14 септември следващата година. 


След 31 май, когато приключва учебното време, децата в градините не излизат в лятна ваканция както учениците. Те имат право, при желание на родителите, да продължат да посещават детските градини.

В различните общини на страната работата на детските градини през лятото е организирана по различен начин. В някои от тях детските заведения не спират работа през лятото и осигуряват посещение за всички желаещи деца, без да е необходимо родителите им доказват трудова заетост. В Добрич например през летния период няма да се затварят детски градини и ясли. В тях ще се сформират смесени групи, а докато педагогическия персонал е в отпуска неговите задачи ще поемат други учители, дори  млади педагози, които ще могат да натрупат практически опит в работата с деца.

Според Закона за закрила на детето до навършване на 12-годишна възраст децата не могат да оставят без надзор и грижа. 

Заключение

Твърдението, че общинска наредба в Ловеч ограничава правата на децата да посещават детска градина през летните месеци, е ПОДВЕЖДАЩОС наредбата са въведени специфични изисквания към родителите, за да ползват децата детските градини през летните месеци. В хода на работата по настоящата проверка дойде промяна в изискванията на детските градини в Ловеч. Родителите вече попълват нови декларации, за могат децата им да посещават детските заведения през лятото.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда: #factcheckEI_BNR“ (Piloting Radio-FACT-Checks for a More Trustworthy Media Landscape), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди среща на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите. Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти..

публикувано на 03.07.24 в 07:26

На редовно заседание МС обсъжда промени в Бюджет 2024

Служебното правителство ще проведе редовното си заседание преди в Народното събрание да бъдат гласувани структурата и съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Министрите от кабинета "Главчев" ще разгледат редица финансови въпроси, сред които - и законопроект за промени в Бюджет 2024. Програмата за донорство също ще е във фокуса на..

публикувано на 03.07.24 в 07:18

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС.  От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет.  Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите..

публикувано на 03.07.24 в 07:15
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22