Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС няма да обсъжда днес избора на Сарафов за и.д. гл. прокурор

Снимка: архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет няма да обсъжда днес избора на Борислав Сарафов за временно изпълняваш длъжността "главен прокурор". Това стана ясно от думите на Атанаска Дишева в началото на редовното заседание на Колегията:

"Такава позиция, лично аз, а и членовете, надявам се, на Съдийската колегия ще изразим на заседанието в четвъртък, ако, разбира се, министърът на правосъдието включи такава точка в дневния ред, публични изявление, за което той вече направи. На този етап  ние нито имаме възможност, нито следва да изразяваме позиция като колективен орган. Всеки от нас вероятно е формирал такава или ще формира и ще изрази с вота си на заседанието в четвъртък".

В неделното издание на предаването "Политически НЕкоректно" по БНР правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ще предложи на Висшия съдебен съвет в четвъртък да обсъди като извънредна точка - кой е легитимният орган да избере временно изпълняващ длъжността "главен прокурор" - Прокурорската колегия или Пленумът на Съвета.

В днешния брой на "Държавен вестник" е обнародван президентският указ за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. В четвъртък, по-малко от 24 часа след издаването на президентския указ, с който беше финализирана процедурата по предсрочно прекратяване мандата на Гешев, неговият заместник Борислав Сарафов беше избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за временен ръководител на държавното обвинение.

Вчера Гешев обяви, че напуска съдебната система и даде заявка за влизане в политиката.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на Републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се превърна в лоялен негов..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53