Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"МО трябва да убеди обществото, че е в наш интерс да предоставим военна помощ на Украйна"

Ивайло Иванов: Не сме постигнали съгласие какви въоръжени сили искаме да имаме

Снимка: БНР
Министерството на отбраната трябва да убеди българското общество, че е в интерес на страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Това обясни пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.
Днес ресорната комисия в Народното събрание ще разгледа решение за замяна на боеприпаси на стойност 347 милиона лева.

"България разполага с боеприпаси и е голям производител на такива. Това е най-логичното решение за начина, по който може да се окаже помощ на Украйна - българската армия да предостави от запасите си с изтичащ срок на годност, които да бъдат подменени с нови, произведени от българската индустрия".

Той коментира и думите на военния министър Тодор Тагарев пред „Свободна Европа“, че могат да бъдат дадени и някои системи. 

"Изпълнителната власт може да взима решения как да провежда външната и отбранителната политика. Очевидно това е  промяна на  водената от  служебните правителства. Такова политическо решение има реални измерими стойности. България може да предостави някои системи въоръжения, например артилерийски. Би могла да предостави дори известен брой танкове. Не е задължително да предоставя някакви огромни количества въоръжение и техника. Целта е всеки да погледне с какво може да допринесе за подкрепата на Украйна в този въоръжен конфликт. Това, което се предоставя, демонстрира не просто декларативната подкрепа за Украйна, а реална и показва на коя страна си в този конфликт".

Ивайло Иванов отбеляза, че това въоръжение е на доста години и поддръжката му е свързана с Русия.

"На практика е изживяло своя живот. Може да спечелим, предоставяйки военна помощ на Украйна. Има възможност да получим някакво финансово обезщетение, а тези средства са ни необходими за модернизацията на българската армия.  Може да спестим и средства за утилизация на техника".

„Триъгълни сделки“ сделки обаче са почти невъзможни, отбеляза експертът. 

"На този етап от войната каквото западните държави имаха в повече го предоставиха на Украйна или на  нашите съюзници.  Не остана  свободно въоръжение и техника, които могат да бъдат включени в подобни сделки. В момента се извършва планиране как дългосрочно да се оказва подкрепа на Украйна чрез поръчки към военната индустрия  за ново въоръжение и техника".

От успехите на Украйна до голяма степен зависи и сигурността на европейския континент, отбеляза той.

"Ако допуснем ситуация, при която Русия би победила в този конфликт,  това ще има негативни последици за сигурността на България и на цяла Европа".

Информацията с какво разполагаме и кое е годно е класифицирана, обясни Иванов. 

"Но знаем, че бюджетът за отбрана беше силно неглижиран в периода след Студената война. Можем да предположим, че една голяма част от въоръжението и техниката, с която разполагаме, не може да бъде използвана".

МО трябва да осигури превъоръжаването на българската армия, включително и с отделянето на 2% от БВП за отбрана, посочи той.

"Дори и с толкова не може да превъоръжи своята армия. В НАТО се обсъжда 2% да бъде минималният праг, а разходите трябва да отидат на много по-високо ниво. Трябва да похарчим повече, поне за един период, в който ще се извърши превъоръжаването на българската армия".

Като общество трябва да си изясним какво искаме от нашите въоръжени сили, отбеляза експертът.  

"Не сме постигнали съгласие какви въоръжени сили искаме да имаме. Обществото иска сравнително големи и добре подготвени, но когато стане въпрос за средства, то не е готово  да отдели толкова".

Ивайло Иванов напомни и колко вредно за обществото е да се спекулира с темата за предоставяне на въоръжение на Украйна.

Цялото интервю на Добромир Видев и Веселина Миланова с Ивайло Иванов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов, свързана с "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет. В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 12:29

Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка

Продължават усилията на над 150 огнеборци по ограничаването на пожара в западния дял на планината "Славянка", където няколко активирали се огнища на гръцка територия успяха да прехвърлят границата и да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора. Днес се правят широки просеки, за да се спре разрастването на пожара. Единият от испанските..

публикувано на 08.08.24 в 12:00
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев: Цената на пъпеш юбари стигна 10 000 лв., остават още 10 часа

Активната стъпка в началото на търга от 50 лв , не се спазва, предпоследната цена беше 6000 лв., в 21 часа стана 10 000 лв., има участник, който живее в Лондон и е сред активните в търга за пъпеша юбари, японски сорт. Това разказа Красимир Кумчев, който отглежда японския сорт, в интервю пред БНР. Търгът приключва в 20 часа тази вечер...

публикувано на 08.08.24 в 11:53
Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев призова за превземането на Киев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент Дмитрий Медведев заяви, че руските сили трябва да продължат към Одеса, Харков, Николаев, Киев и по-нататък. В коментар за украинското нахлуване в района на Курск, Медведев каза, че операцията на Москва вече не трябва да има за цел само да осигури териториите, които Москва..

публикувано на 08.08.24 в 11:52

Какво ще представлява Туристическият гаранционен фонд?

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд . С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 08.08.24 в 11:30

Депутатите изслушват доклада за дейността на временната комисия за "Исторически парк"

Парламентът изслушва доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" в община Ветрино. В него се посочват множество нарушения, в т.ч. че дружеството е финансова пирамида, че акционерите са получавали..

публикувано на 08.08.24 в 11:14
Димитър Николов, кмет на Бургас

Димитър Николов: Срещнахме трудности в организацията на първата Олимпиада по изкуствен интелект в Бургас

Автограф и пожелание за успех е получил кметът на Бургас Димитър Николов от емблематичния Лени Кравиц. Това сподели Николов в интервю пред БНР. „Със страхотни впечатления съм от него. Изключително позитивен, хареса му Бургас и  България и обеща да ни посети отново. Той е любител на природосъобразното хранене и му презентирах продукти от нашия..

публикувано на 08.08.24 в 11:07