Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев: Любовта е онази сила, която държи човечеството

Иван Янев за новата си книга - "Писецът"

2
Иван Янев
Снимка: Пламена Бачийска

Романът „Писецът“ е третата част от повествованието за Ян и Лейла, за вечната борба между доброто и злото, за алчността и издевателството, за парите и властта. Началото е романът „Феникс“, следван от романа „Симаргал“.

"Всичко започна преди 8 години с един разказ в социалните мрежи и когато много хора започнаха да четат, ставаше им интересно как се развива сюжета, така че първата част от рамана "Феникс" е дин по скро фейсбук роман", сподели за "Нощен Хоизонт" Иван Янев, незрящ писател и автор на романа „Писецът“. Янев е историк, публицист и писател. В момента е старши експерт в Министерството на образованието и науката и хоноруван преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски“.

"Последва удоволствието от писането, от първоначалното писане, после следва къртовски труд, занаятчийски труд по редактирането, но най-хубавото беше, че имах обратна връзка на читателите...

Не съм очкавал, че след "Феникс" ще последват още романи. Мой приятел ми каза при премиерата, че не е важно, че ще напишеш един роман, а е важно да напишеш втори роман. Така че след време аз му благодарих за неговото пророчество...", разказа още Янев.

"В моите романи винаги има надежда, макар че героите понякога са опустушени души, има любов и омраза, борба между доброто и злото. Но любовта никога не е традиционната, романтичната, а е по-различна реална любов...", каза още рисателят.

"Новият ми роман "Писецът" намери трудно своето заглавие. То се намери по време на повествованието, дойде от един привнесен герой, герой, който няма самочувствието да се нарече писател, затова се нарича писец.

За мен любовта е онази сила, която държи човечеството, всички нас. Не говоря само за интимната любов, а за любовта като широко понятие. Любовта ме занимава много, в своята искреност, доверие. Тези неща са редки, затова са по-ценни, по -желани и по-жадувани.

Имаме оскъдица на тези чувства в днешно време  - доброта, доверие, искреност, това са за мен актуалните теми и дано дойде време, когато тези ценности да бъдат начело в нашето общество и в нашите действия", смята още Иван Янев.

Иван Янев

Иван Янев е завършил през 2000 год.  „История“ в СУ „Климент Охридски“. В периода 2002-2006 год. разработва и защитава докторска дисертация на тема „Външната политика на България през Втората световна война в историческата литература /1938-1944/“. По-късно завършва в СУ магистърска степен по програма „Педагогика на зрително затруднените“. След  това в УНСС завършва магистърска програма по публична администрация с профил „Държавна администрация“, а в НБУ магистърска програма по творческо писане.

Едни от публицистичните му творби са свързани с историята на спортен клуб на хора с увреждания „Витоша“, освен това е написал „Епитафия за преданост“, „България на големите първенства по голбал“, „Достъпността на е прищявка“, „По първи петли. Исторически, политически и други раз(ни) мисли“. Има и две монографии, свързани с историята .Творбите му в проза са „Приключението“ 2009г. ; „112“ – повест, 2012 г.; „Феникс“ 2018г. ; „Симаргал“, 2020г. ; „Втората дупка на шинела“, 2022г. ; „Писецът“, 2023г. За своята дейност като общественик, историк и писател е получил грамота от Съюза на учените в България и поздравителни адреси от проф. Николай Денков като министър на образованието и науката и Президентът на Република България Румен Радев.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33

Интервю с китара, не само с китарист? Възможно, ако е китарата на Ангел Демирев

Сред останалите вдъхновения на Демирев, за да свири "бамбашка" , както сам казва преди десет години, е Джон Маклафлин . Джон Маклафлин, "Snarky Puppy" и Илхан Ерсахин - в 11-ия фестивал "A to JazZ" " Като бях малък, мечтаех, всеки тон, който слушах, беше безкрайно съзерцание. Неговата музика ме докосва..

публикувано на 01.08.24 в 13:40

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Олеся Илашчук и Яра Бубнова

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство . Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов . От октомври до януари догодина в залите на..

публикувано на 01.08.24 в 07:05
Георги Новаков

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер" . В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България. Актьорът Георги Новаков..

публикувано на 31.07.24 в 10:28