Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветният министър представи приоритетите си пред парламентарната комисия

Министърът на образованието Галин Цоков
Снимка: Министерство на образованието и науката

Промяна в оценяването на учениците на матурите и националните външни оценявания, дигитализация на образованието, намаляване на фактологичното съдържание в учебните програми, намаляване на административната тежест за учителите и училищните директори.

Това са част от приоритетите пред новия министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, които той обяви пред парламентарната просветна комисия по време на първото му изслушване в нея.

Предвиждаме да се изгради цялостна концепция за дигитализацията на училищното образование, с акцент за използване на платформата "Дигитална раница", която бе изградена в предходните години, но в посока на учебното съдържание. То ще е изготвено от и за учители, ще е за учениците и ще е насочено към възможности за персонализиране на работата на учителите и на учениците, което е важен елемент от съвременното постковид образование. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който представи приоритетите в работата на новия ръководен екип и предстоящите задачи пред Министерството на образованието и науката (МОН) на заседанието на образователната парламентарна комисия. 

Много важен проблем и приоритет за нас е ранното детско развитие с всичките негови измерения и най-вече на изготвянето на стандарт за ранно детско развитие, както и на всички дейности, свързани с него. Това ще включва и връзка между различните институции, които в момента полагат грижи за ранното детско развитие, обясни образователният министър. 

"Важен приоритет е свързан със същността на образователния процес и това е учебното съдържание, като ще се опитаме да започнем разговор и промяна в поне две основни посоки. Първата е за намаляване на фактологическото съдържание в учебните програми, което е по-краткосрочен процес. Другият, по-дългосрочен процес, но който може би трябва да започне още сега, е за дискусия за това учебните програми да бъдат структурирани по-рамково, по-интегрално и да бъдат компетентностно ориентирани. Това е една от възможностите, които дава и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в доклада й за уменията в България, който наскоро беше представен у нас", каза още министър Галин Цоков. 

Той обясни, че промяната в учебното съдържание изисква и промяна в оценяването, като промяната в оценяването трябва да е насочена към възможност за оценка не толкова на знания, а по-скоро на изграждане на умения и на компетентности у учениците. Необходимо е използване на различни инструменти за формиращо оценяване, както и започване на диалог за това как може да се промени формата и форматът на националното външно оценяване и на държавните зрелостни изпити, за да бъдат те по-ориентирани към умения и компетентности, а не само към възпроизвеждане на знания, каза министърът.

Според проф. Цоков важен е и прегледът на различни подзаконови документи, като сред тях са стандартите, свързани с образованието от гледна точка на възможностите за намаляване на административната тежест на училищните директори и на учителите. 

Особено важно също за системата на училищното образование е изработването на един добър, модерен стандарт за качество на образованието, защото без него трудно можем да правим измервания и оценки, свързани с развитието и успехите на учениците, каза министър Цоков. Той добави, че много важно е и личностното развитие на децата в училищното образование. Предвидили сме актуализация на различните механизми, свързани със съвместната работа на институциите за обхвата на децата, с осигуряване на допълнителни средства за приобщаващо образование, с въвеждане на концепция за езикова интеграция на децата и учениците. Тези приоритети изискват определени промени в Закона за предучилищното и училищното образование, уточни министърът.

Според него има предизвикателства и в професионалното образование, като за Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се приеме изменение в Закона за професионалното образование и обучение. Основните приоритети в този закон трябва да се дискутират и те са за ранното кариерно развитие, за професиите и за дуалното обучение.

Във висшето образование много важна е подготовката за изменение на Закона за висшето образование, свързано с "въвеждане при възможност и желание от страна на университетите на обучение, което е по посока на тригодишни бакалавърски програми и на двегодишни магистърски, определяне по-точно на статута на различните университети в зависимост от Стратегията за висше образование", каза министър Цоков. Той добави, че ще продължат политиките за качеството на висшето образование и за повишаване на заплатите на академичните длъжности във висшите училища.

В науката и научните изследвания имаме също много сериозно предизвикателство, свързано с допълнително обсъждане на Закона за научните изследвания и иновациите, заяви образователният министър.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а състоянието на друг от зрителите е сериозно. Това съобщи местен прокурор, цитиран от "Асошиейтед прес" и..

обновено на 14.07.24 в 04:15

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05