Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Галунов: Колкото и да е труден, диалогът ще продължи

"Плаващото мнозинство ще прави трудно постоянни политики"

Тодор Галунов
Снимка: Личен архив

"Има пропуквания в кабинета, но е рано да се говори за апокалиптична ситуация, при която ще тръгнем към нови избори. И двете партии имат мотиви да продължат работата на този кабинет. Имаме и специфична коалиция, при която ГЕРБ подкрепя кабинета реално само парламентарно. В тази ситуация ГЕРБ ще се опита да не носи отговорност за управление, което подкрепя, но няма как това да се получи".  

Това коментира пред БНР проф. Тодор Галунов от ВТУ. 

И допълни, че колкото и да е труден, диалогът ще продължи, въпреки че едва ли ще настъпи успокояване в кабинета. 

"Потенциалният конфликт ще дойде преди местните избори, тъй като ще се постави въпрос за кандидатурите за кметове. Управляващата коалиция ще трябва да реши какво ще прави... ПП нямат избор, трябва да продължат да се съобразяват с волята на ГЕРБ. Ако се стигне до предсрочни избори, те не са в добро положение". 

В предаването "Нещо повече" проф. Галунов подчерта, че плаващото мнозинство ще прави трудно постоянни политики

Според него влизането в Шенген няма да реши проблемите на редовия гражданин, който се интересува от заплати, пенсии, цени. 

По думите му българите не вярват в новите политически месии, в България трудно се правят нови партии, ако няма някаква вълна

"Партии има, няма достатъчно идеи, които да уплътняват политическото пространство". 

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Започна заседанието за пенсиите в НОИ, министърът внася 11% увеличение

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли. Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%. В Закона..

публикувано на 14.05.24 в 10:05
Демонстрация на бойци на

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия. Документ,..

публикувано на 14.05.24 в 09:42
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29