Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно време е да стартира реална реформа, смята той

Валентин Попов: 90 закона дават право на органи и институции да искат съдействие от МВР

"Един от най-големите дефицити за служителите на МВР е липсата на сигурност"

Снимка: БГНЕС

90 закона дават право на държавни органи и институции да искат съдействие от МВР, заяви пред БНР Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Каквото и да стане в тази държава, винаги може да се намери държавна институция или организация, която да има право по закон, да потърси съдействие от МВР и това изцяло и напълно поддържа начина, по който ние четем тази абревиатура - Министерство на всичките работи. А МВР наистина няма ресурса да отговори на всичките тези, понякога напълно оправдани, желания на други институции за подкрепа и взимаме кого - хора от патрулно постовата служба, в резултат на което със сигурността на гражданите какво се случва - слиза на по-ниско ниво", коментира той.

В предаването "Преди всички" Попов напомни, че отдавна поставят проблема за несвойствените функции, които се възлагат на служители на МВР. 

Той посочи, че виждат заявка от страна на новия вътрешен министър да работи в тесен контакт със синдикалните организации. Надяваме се, че това ще се случи, каза Валентин Попов. 

Според него един от най-големите дефицити за служителите на МВР е липсата на сигурност. Той отново изброи проблемите в сектора - униформено облекло, обучения, оборудване, разпределение на състава и т.н. 

По думите му е крайно време да стартира реална реформа на това "найй-дълго реформирано и най-малко реформирано" ведомство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при руски удар по украинския град Суми

Двама души са загинали, а други четирима, сред които две деца, са били ранени, при руски въздушен удар по украинския граничен град Суми, съобщи военната администрация на областта. Разрушени са  частни домове и автомобили. На мястото са изпратени  екипи на спешните служби. Суми се намира от другата страна на границата с руската област Курск, където Киев..

публикувано на 08.09.24 в 10:02

Ловешкият манастир "Рождество Богородично" има храмов празник

Православната църква отбелязва днес Рождество на пресвета Богородица, познат още като Малка Богородица. Възстановеният манастир "Рождество Богородично - Ястреб" край Ловеч отбелязва днес своя храмов празник. Възстановяването на древния манастир започна преди 10 години с благословията на митрополит Гавриил и с усилията на отец Вениамин. Там вече са..

публикувано на 08.09.24 в 09:57

Продължава гасенето на пожара под Черни връх в Рила

Продължава наблюдението и гасенето на тлеещи огнища на пожара под Черни връх на 2300 м в местността Байрямица в Рила планина, който възникна на 23 август. И през почивните дни екипи пожарникари са на терена. Местното население в селата Биистрица и Самораново коментира, че пожарът ще тлее и ще има задимяване на места, докато не паднат..

публикувано на 08.09.24 в 09:48

"Неделя 150" се завръща в ефира на БНР

След летния отпуск предаването "Неделя 150“ се завръща в ефира на Българското национално радио. Специален гост ще бъде служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който ще анализира предизвикателствата пред сигурността на страната и резултатите от срещата на Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия. За..

публикувано на 08.09.24 в 09:21

Полски Тръмбеш празнува 60 години от обявяването си за град

На християнския празник Рождество Богородично Полски Тръмбеш отбелязва 60 години от обявяването си за град. За честването е поканен президентът Румен Радев. Празникът ще започне с литургия в храма „Рождество Богородично”. Акцент в програмата е откриването на закрития плувен басейн в спортен комплекс „Добри Динев”. Изоставеният от 80-те..

публикувано на 08.09.24 в 09:14

Протести съпроводиха речта на Мицотакис на Солунския панаир

Мощни протестни демонстрации на синдикатите къпроводиха традиционната реч на премиера Кириакос Мицотакис пред участниците на международния панаир в Солун. Депутати от опозиционните партии участватхав протестните. За участие в протестите пристигнаха хора от цялата страна. Включиха се лекари, учители, пенсионери, студенти. Те скандираха, че искат..

публикувано на 08.09.24 в 09:06
Педро Алмодовар

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“ на..

публикувано на 08.09.24 в 08:24