Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хосе Мария Бакеро: Искам да вложа целия си опит в Славия

Хосе Мария Бакеро и Жорди Гротакас
Снимка: БТА

Старши треньорът на Славия - Хосе Мария Бакеро, се надява да приложи методите си на работа от Барселона в "белия" клуб. Испанският специалист и бивш съотборник на Христо Стоичков при каталунците беше представен официално на новия си пост.

"Това е исторически клуб. Клуб, който залага на собствени кадри. Наблюдавал съм някои двубои на Славия и знам за какво става дума. Когато президентът ми предложи тази възможност, помислих си и приех. С моя опит мога да допринеса за това отборът да се представя на ниво. Искам да вложа методологията от Барселона и тук, защото през последните 6 години работих с юношеския отбор на Барса. Това ме мотивира изцяло и затова съм тук. Искам да вложа целия си опит в Славия. Целта е да се конкурираме с нашите съперници, както и да подобрим качествата на футболистите и целия отбор. Преди много години думата "успех" за мен означаваше да се подобряваш и да дадеш всичко от себе си, не да побеждаваш на всяка цена. Ще искаме от всеки да дава 100 процента от възможностите си - не само футболистите, а и треньорите. Нашата цел е да накараме публиката да е доволна от представянето на отбора. Ще се опитаме да направим така, че феновете ни да идват на стадиона. Целта ни е да изградим момчетата като професионалисти. Трябва да има търпение към тях. Постепенно трябва да ги интегрираме в мъжкия футбол, защото този преход не е лесен. Искаме самите млади футболисти постепенно да се превърнат в гръбнака на първия състав. Няма да имам различно отношение към моя син (Йон Бакеро)", заяви специалистът пред медиите на стадион "Александър Шаламанов". 

Новият треньор на "белите" получи подаръци - топка и тениска от фенове на отбора. Бившият испански национал говори и за отношенията си с Христо Стоичков.

"Изживяхме страхотни моменти заедно на терена. Той е истинска легенда, не само в България и Барселона, но и по света. Има много силен характер. Спокойно мога да го нарека приятел, защото останахме близки и след края на футболната ни кариера", каза още Хосе Мария Бакеро.

Неговият помощник Жорди Гротакас също беше представен официално пред медиите.


Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, е щастлив от привличането на новия старши треньор Хосе Мария Бакеро. 

"(Бакеро) Не се нуждае от представяне, знаете кой е. Хората са дошли да работят и аз се радвам, че моите колеги ми повярваха и поканихме такъв треньор, който няма нужда от представяне и коментари. Да очакваме само добри игри от Славия, за да се научат нашите футболисти. Ако наблюдавате някоя негова тренировка, ще видите, че е по-различна от тези, които са при нас. Убеден съм, че и резултатите ще дойдат. Той иска да се даде шанс на българските футболисти да израстват", коментира Стефанов пред медиите. 

Президентът на Славия е сигурен, че новият треньор ще играе важна роля в изграждането на силен състав на "белите".  
"Бакеро не пожела да води други футболисти. Просто каза, че ще работи с това, което има. Ще има едно-две нови попълнения, но съм убеден, че българските футболисти имат качества и с работа ще се постигнат резултати. Той е име, което е допринесло и за изграждането на Христо Стоичков. Щом може да помогне на Стоичков, ще помогне и на нашите деца. Той помогна много на Мартин Георгиев да се адаптира и да работи в Барселона. Там видях какви грижи се полагат за младите. Съвсем малко да успеем да приложим и тук, успехите ще дойдат", каза още Стефанов.

Той е доволен и от завръщането на нападателя Йон Бакеро, който игра в столичния клуб през 2022 година.
"Престоят на Йон в Славия беше удоволствие - да виждам как работи, как тренира, как се държи с останалите, какво е отношението му - професионално и човешко. Отидох в Испания да говоря с него да се върне в Славия. Той е голям професионалист и това се дължи на баща му. Виждам настроението на футболистите и съм убеден, че Славия ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат. Убеден съм", добави Стефанов.

Славия представи и едно от новите си попълнения през лятото Денислав Александров.



По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00