Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитро Кулеба призова чуждите държави да прекратят всякакъв "фалшив неутралитет"

Зеленски за бунта на "Вагнер": Слабостта на Русия е очевидна и пълномащабна

Михайло Подоляк: Бунтът на "Вагнер" е начало на гражданска война в Русия

Снимка: unian.net

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че "слабостта на Русия е очевидна" и че колкото по-дълго Москва държи войските и наемниците си в Украйна, толкова повече хаос ще предизвика у дома.

Той направи първите си коментари в приложенията Telegram и Twitter на фона на очевидния бунт на шефа на военната групировка "Вагнер" - Евгений Пригожин срещу руската армия.

"Слабостта на Русия е очевидна и пълномащабна", написа Зеленски.

"И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на нашата земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще понеса самата тя по-късно".

"Всеки, който избира пътя на злото, се самоунищожава", добави Зеленски.

Той отбеляза, че Украйна е способна да защитава Европа от разпространението на "руското зло и хаос".


Междувременно Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, описа бунта на групата "Вагнер" в Русия като начало на гражданска война.

"Събитията се развиват по сценария, за който говорихме през последната година. Началото на украинската контраофанзива окончателно дестабилизира руските елити, засилвайки вътрешното разделение, възникнало след поражението в Украйна. Днес всъщност сме свидетели началото на гражданска война", е заявил Подоляк в коментар за агенция Интерфакс-Украйна.

"Групата на Пригожин завзема военни съоръжения, щабове и цели градове, като не среща почти никаква съпротива по пътя си, обезоръжава случайни войници и полицаи. Путин обявява Пригожин за предател и издава заповеди на специалните служби, но нищо не последва, това е реалната загуба на власт", казва още съветникът на украинския президент.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира събитията в Русия, като призова чуждите държави да прекратят всякакъв "фалшив неутралитет" относно войната на Москва в Украйна и да доставят на Киев още оръжия.

"Тези, които казаха, че Русия е твърде силна, за да загуби: вижте сега", написа Кулеба в Twitter, имайки предвид действията на наемническата група "Вагнер".

"Време е да изоставите фалшивия неутралитет и страха от ескалация; дайте на Украйна всички необходими оръжия; забравете за приятелство или бизнес с Русия. Време е да сложим край на злото, което всички презираха, но се страхуваха твърде много, за да го съборят“, добави той.


Размириците в Русия представляват възможност за Киев, която преди няколко седмици започна контраофанзивата си срещу руските позиции. Това е заявила заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, цитирана от Франс прес.

Старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски пък каза, че "руската гражданска война е единственият правдоподобен изход" от "незаконното нахлуване на Владимир Путин в Украйна".

"Историята ни показва, че всички диктатори в крайна сметка се сриват под тежестта на своите противоречия и високомерието си", добави в публикация в Twitter Андрий Йермак, началник на кабинета на Зеленски.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 години затвор за мъжа, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две..

публикувано на 16.07.24 в 10:59

Корморани унищожават острова в яз. Батак. Има ли изход?

В югозападната част на язовир Батак се намира остров, който е една от най-големите атракции на язовира. Там има гора и колония от корморани. Проблемът е, че гората и кормораните съжителстват много трудно и то за сметка на гората. Дърветата на острова изглеждат като след пожар, който току що е вилнял там.   "Кормораните се нанесоха може би преди..

публикувано на 16.07.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

Българско неделно училище в Украйна получи дарение от преносими компютри

Българското неделно училище в украинското село Камчик получи дарение от 11 преносими компютри. Дарението е осигурено от МОН и МВнР. В училището учат над 200 деца. "Ние сме далече от България, откъснати. Има национално ядро и отцепена част. Трябва да запазим максимално нашата култура ", споделя директорът на училището Иван Стоянов...

публикувано на 16.07.24 в 10:50

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги, съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието. Премиерът..

публикувано на 16.07.24 в 09:48