Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с шестима състезатели на СК по скокове на батут в Португалия

Мариян Михалев
Снимка: БФ Скокове на батут

България ще бъде представена от шестима състезатели в индивидуалната дисциплина "Батут" на световната купа, която ще се проведе в на 7 и 8 юли в Португалия. Ръководството на федерацията ни гласува доверие на Христина Пенева, Диана Сарафова и Кристина Стамова при жените и на Мариян Михалев, Максим Ангелов и Мартин Димитров при мъжете. Надпреварата е първата от петте състезания, които са квалификация за олимпийските игри в Париж догодина.


„От този олимпийски цикъл има промяна в правилата на световната федерация за спечелването на олмипийските квоти. Това дава по -голям шанс за нашите спортисти и за тези от другите страни, които са по - малки, както нас, да имат по- голям шанс за спечелване на квота. Тазгодишното световно първенство определя първите 8 квоти, но само по  една квота за държава. Следващите квоти ще се определят от три световни купи, които ще се проведат през тази година – първата в Португалия, втората ще е през август месец в Палм Бийч, САЩ и третата, за щастие ще бъде във Варна през октомври. Другата година има още две световни купи, които ще бъдат олимпийска квалификация. На базата на тези пет световни купи ще се взимат 3 най- добри постижения и тогава окончателното ще се реши, кой ще спечели квотите. Континенталните първенства също са квалификации, но обикновено европейския шампионат  не е квалификация, тъй като преди това европейските държави са взели визи от другите две квалификации“, това обясни за БНР Мариела Стойчева, която е генерален секретар на БФ Скокове на батут и е член на ТК по скокове на батут към Международната федерация по гимнастика.

Към момента за световната купа във Варна през октомври заявки за участие са продали състезатели от 35 държави. Плановете са България да бъде представена от 4 жени индивидуално и два синхрона, а при мъжете от един синхрон и 3 индивидуални спортисти.


Именно Христина Пенева и Мариян Михалев спечелиха по две титли във финалите на държавното първенствоза всички възрастови групи, което се проведе в Сливен и в Ямбол.

На двоен минибатут победители при мъжете и при жените са съответно Алекс Михалев (Сини камъни 2008, Сливен) и София Георгиева  (Акро-Арт, Габрово).

Отборно в скоковете на батут и на двоен мини батут шампион е Акро-Арт (Габрово), а на пътека първото място зае Сини камъни 2008 (Сливен).

Президентът на Българската федерация Стоян Димитров пък съобщи, че до една-две седмици се очаква да приключи ремонта на залата по скокове на батут в Русе.

„Ние приключваме ремонта там, за който от Министерството на младежта и спорта по време на Радостин Василев бяха отпуснати близо половин милион лева.  Това ще бъде нашата национална база. Ще я обзаведем с нови уреди.  Имаме подкрепата на кметът на Русе господин Милков. Там нещата са решени. Що се отнася до залата в Ямбол - там също се работи сериозно под ръководството на Енчо Керязов, който е заместник кмет и е член на нашия управителен съвет. Там има избран  изпълнител, остава само осигуряването на средствата. Доколкото знам, министерството е планирало пари и за тази зала.  Очакваме новото ръководство да подкрепи този проект. Тази зала също ще е наша национална база, защото проекта е с голяма височина,  над 10 метра, а това ще бъде достатъчно за най - добрите ни спортисти да се подготвят за големите състезания“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двубоят на Кубрат Пулев с Чар е планиран за 7 декември в София

Кубрат Пулев ще се боксира с Махмуд Чар, носител на т. нар. "регулярна" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация. Двубоят ще бъде на 7 декември в София - това съобщава подкастът Fight Freaks Unite на специализираният журналист Дан Рафаел.  Срещата първоначално трябваше да се състои на 30 март също в българската столица, но..

публикувано на 25.09.24 в 15:41
Дарий Дановски.

Федерацията по водна топка отвърна на мнозинството от недоволни клубове

Председателят на федерацията по водна топка Дарий Дановски и нейното ръководство отвърнаха на обвиненията на мнозинството от клубовете към него в еднолично управление и решения, нарушаващи устава, включително липса на финансова прозрачност.  Вчера представители на тези клубове обявиха на пресконференция, че готвят протест срещу ръководството в негово..

публикувано на 25.09.24 в 15:34

Реал остава без Мбапе

Нападателят на Реал Мадрид Килиан Мбапе ще пропусне следващите три мача на отбора заради контузия на бедрото. 25-годишният французин ще бъде извън терените 2-3 седмици и няма да играе в мачовете с Атлетико Мадрид и Виляреал в Ла Лига, както и двубоя от Шампионската лига срещу Лил, съобщиха испанските медии. Мбапе се контузи в мача от 7-ия кръг на..

публикувано на 25.09.24 в 15:15

Григор Димитров стартира срещу испанец в Пекин

Най-добрият българския тенисист Григор Димитров ще играе срещу испанския квалификант Роберто Баутиста-Агут в първия кръг на турнира на твърда настилка в китайската столица Пекин с награден фонд 3,89 милиона долара. Димитров е номер 10 в световната ранглиста на АТП. Той има четири победи в пет срещу срещу испанеца, но за последно са игрили през 2021..

публикувано на 25.09.24 в 15:13
Зиновия Ванева.

Троен български успех на тенис турнира във Варна

Българките Зиновия Ванева, Йоана Константинова и Мелис Расим се класираха за втория кръг на сингъл на международния турнир по тенис на клей във Варна с награден фонд 15 хиляди долара. Квалификантката Ванева спечели убедително срещу участващата с "уайлд кард" Дария Мария Тудор (Румъния) с 6:2, 6:1 за 75 минути. Националната шампионка на открито през..

публикувано на 25.09.24 в 14:28
Виктория Томова

Виктория Томова продължава във втория кръг на турнира в Пекин

Виктория Томова се класира за втория кръг на силния тенис-турнир в Пекин. На старта Томова победи украинката Леся Цуренко с 2:0 сета - 6:3, 6:3.  Съперничка на българската тенисистка във втория кръг ще бъде испанката Паола Бадоса.

публикувано на 25.09.24 в 07:46

Лудогорец - Славия Прага пряко по програма "Хоризонт"

Лудогорец започва участието си в основната фаза на турнира Лига Европа тази вечер. Съперник на шампионите на стадиона в Разград ще бъде чешкия Славия Прага. Срещата ще бъде предавана пряко по програма Хоризонт на БНР след новините в 22 часа.

публикувано на 25.09.24 в 06:27