Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: За предпочитане е да има специализиран закон за ландшафта

Любомир Попйорданов: Българският туризъм е в огромна дисхармония с българския пейзаж

Роженските поляни
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Закон за ландшафта е част от политическата дискусия в последните 15 години, а идеята за такъв закон влезе в политическите програми на много партии, посочи пред БНР експертът в "Зелени закони" Тома Белев. 

Той отбеляза обаче, че изработването на такъв закон не е пожелателно, защото става въпрос за прилагане на Европейската директива за опазване на ландшафтите, приета през 2000 г. и ратифицирана от България. Тя ни създава определени задължения, подчерта Белев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според него дали ще се направи самостоятелен закон или ще бъдат променени множество закони е въпрос на законодателна целесъобразност:

"Аз винаги съм застъпвал тезата, че вместо да пипаме 30 закона е по-добре да разработим един. Не може да се извърши самото съгласуване при толкова много закони - все някой нещо се променя и съответно трябва да се отразява във всички останали, което е много сложно чисто законодателно. От тази гледна точка е за предпочитане да има специализиран закон".

Пейзажите не могат да се опазват само през Закона за опазване на околната среда, смята Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

"Това, което вдъхновява хората, са пейзажите. Понякога има и човешка намеса, но която се вписва в тези пейзажи. Това е и което търсят туристите. Те не търсят пейзажи, нападнати от строителство, както е българското Черноморие, в които има агресивно присъствие на строежи и архитектурни решения. Това е проблем на българския туризъм. Българският туризъм е в огромна дисхармония с българския пейзаж. Наблюдаваме как българският туризъм практически изяжда, той е като един термит, той унищожава един от най-важните ресурси на българското наследство, който произвежда в други държави бизнес, възможности, а в България с начина, по който застрояваме пейзажа в планините или на морето, или това, което искаме да направим на Рожден, ние в никакъв случай няма да постигнем нещо добро".

Има много изоставени обекти и към много от тях си заслужава да бъдат насочени средства, за да бъдат премахнати, изказа мнението си Любомир Попйорданов. Според него посоката трябва да бъде към това да се сложи точка на по-нататъшното застрояване на черноморското крайбрежие. По думите му трябва да се направят законови промени.

Той не смята, че "Бузлуджа" трябва да се премахва, защото това е паметник на една епоха, който привлича със своите мащаби много хора. По скоро трябва да се социализира отново този обект, каза Попйорданов. 

Ако искаме да приоритизираме пейзажа като ценност, трябва да имаме закон, категоричен бе още той. По думите му по-голямата тема е за ландшафта, който може да произвежда бизнес, възможности и здраве. 

Пилон "Рожен" ще бъде открит с тържествена церемония на 13 юли - ден преди началото на Рожденския събор. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35