Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доведоха около 15 роми. Дадоха им алкохол. Наставляваха ги как да шумят, за да ни принудят да се изнесем"

Агресия от съсед и в "Редута": Започнаха заплахи. Слезе човек, който си показа пистолета

Д-р Даниела Коларова: Нещо е дълбоко погрешно в реакцията на институциите

Снимка: Pixabay

"Започнаха заплахи. Слезе един огромен човек от мерцедес, който си показа пистолета и каза, че ще ми застреля кучетата". Това е част от ежедневието на Стефка Пенчева, живееща в столичния квартал "Редута". Тя се оплака пред БНР от тормоза, на който е подложена от съсед.

Решава се да потърси нашата медия, защото не е получила помощ от институциите.

От Първо РПУ съобщиха пред БНР, че общо 4 жалби са постъпили от Стефка Пенчева. Една от тях е препратена в Районната прокуратура.

Националният омбудсман също разглежда случая и търси начин да помогне. Запитване е подадено в СДВР с молба да се извърши проверка и да се даде становище.

И кметът на район "Слатина" Георги Илиев познава казуса. Прави проверка, но няма административен механизъм да се намеси.

Вървят проверки, но резултат за жалбоподателя няма.

Историята започва пред 5 години, когато умира братовчедът на Стефка Пенчева. Той е собственик на долния етаж от двуетажна къща. Имотът е продаден на търг, за който жената не е уведомена.

"Явно е таен търг, защото по принцип са длъжни да уведомят първо нас".

Новият собственик ме попита дали ще строя, но аз отговорих, че нямам такова намерение, разказа тя.

"Започнаха да разчиства етажа и изхвърлиха всичко пред къщата. Развъртяха кранче, за да тече вода. Сложиха кутии с развалена храна, за да мирише. Доведоха около 15 роми. Дадоха им алкохол. Наставляваха ги как да шумат, за ни принудят да се изнесем. Това е изнудване, за да се махнем от къщата и да може да започне да строи Александър. Това е имотна мафия и измама!". 

Новият собственик на първия етаж се опитва да вземе становище, че къщата е конструктивно опасна, но не успява.

"От общината я обследваха и казаха, че не е. Този човек действа по същия начин с още 5 семейства". 

Съществува една голяма безпомощност на отделния гражданин да се справи с проблем със съседи, които нямат кооперативни нагласи, а търсят решение чрез тормоз, обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р Даниела Коларова, психолог от фондация "Партньори - България" и представител на Националната асоциация на медиаторите. Тя е автор на доклада "Спорове и конфликти в квартала" – изследване, направено в столицата през 2022 година.

"Прави впечатление тоталната безпомощност на засегнатата жена. Но най-печална е безпомощността на институциитеНарушение има още в началото, когато не е информирана за продажбата на имота. Като че ли институциите нямат достатъчно механизми и инструменти за реакция, така че това да спре още в една начална фаза. Виждаме ескалация, при която се стига до търсене на публична защита. Тук има и криминални деяния. Би трябвало една жалба да е достатъчна. Очевидно има забавяне и натрупване на напрежение, както и усещане за безнаказаност на хората, които действат срещу госпожа Пенчева". 

Медиацията би могла да помогне, но в един по-начален етап на спора, обясни още д-р Коларова.

"Нещо е дълбоко погрешно в реакцията на институциите".

Цялото интервю на Таня Милушева с д-р Даниела Коларова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.

САЩ вероятно ще пуснат собствен морски коридор за помощ в Газа

Съединените щати са твърдо решени да постигнат примирие в Ивицата Газа и да върнат заложниците у дома, заяви в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие. Официален представител на палестинската групировка заяви, че лидерите й все още..

публикувано на 02.05.24 в 07:33

Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ през последните 24 часа.  Най-много протестиращи - около 300 са били задържани при полицейски акции в Колумбийския университет, както и в градския колеж на Ню Йорк, съобщиха официални представители на силите за сигурност. В Университета на Уисконсин – Медисън..

публикувано на 02.05.24 в 07:29

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С песнопения и..

публикувано на 02.05.24 в 07:09
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен и Никос Христодулидис са на посещение в Бейрут

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията. Брюксел е готов да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на мигрантските потоци към Кипър и Европа. Съвместното..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят кандидатура за лидерството, но никой не потвърди, че се кандидатира.  Срокът за номинации  за..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39