Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Евентуална перспектива за Украйна в НАТО ще бъде за момента след края на войната

"За Украйна в момента има много страни, които са скептични, но ние трябва да си спомним, че и ние бяхме в подобно положение"

Снимка: Марта Младенова

"Украйна работи много сериозно. Ще видим в тези няколко дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс още по-голямо участие на президента Зеленски в европейските дебати. Ще има видима кампания по убеждаване на страните-членки, че трябва да дадат перспектива за членство в НАТО. Тази перспектива ще бъде за момента след края на войната". Това коментира пред БНР Весела Чернева - зам.-директор на Европейския съвет за външна политика. 

Според нея на този етап е важно да се знае, че България е сред онези страни, които са готови да подкрепят бъдещо членство на Украйна в НАТО.

"За Украйна в момента има много страни, които са скептични, но ние трябва да си спомним, че и ние бяхме в подобно положение", напомни тя в интервю за предаването "Събота 150". И добави:

"Много е важно как се комуникира външната политика. За съжаление, в България политиците са длъжници в това отношение".

На срещата си тази седмица евролидерите потвърдиха, че финансовата и военната помощ за Украйна ще продължи, посочи Весела Чернева. Другото важно заключение от Съвета беше споменаването на гаранции за сигурност за Украйна. Според нея това е било най-близкото до желанието на Зеленски за сериозно разглеждане на кандидатурата на Украйна за НАТО. Само до преди няколко месеца това щеше да е напълно невъзможно, отбеляза тя. 

"Тук идва съмнението на страни като Австрия, Малта, Кипър, Ирландия, които казват "Ние сме неутрални и такъв тип гаранции отиват твърде далеч за нас". Виктор Орбан пък прекара този съвет, казвайки "не" на всяка отделна точка от дневния ред, отвреме навреме придружен от полския си колега. Най-голямото упорство те проявиха по темата "миграция". Мисля, че това са различни политически проблеми. Орбан се опитва да си вземе парите, които ЕК държи във връзка с проблемите с върховенството на правото, но също Орбан и Моравецки се опитват да засилят своите позиции. Оттук нататък това ще става все по-явно в ЕС, защото предстоят избори през май. Как ще изглежда ЕП и какъв ЕС ще има след това, до голяма степен зависи от пространството, което получат тези двама лидери". 

Според нея евролидерите със сигурност са говорили и за "проваления метеж" и ситуацията в Русия. Много бързо се променят оценките и очакванията за това какво става в Русия, добави Чернева. Тя посочи шороко разпространената теза, че ситуацията в Русия може да стане неовладяема и че слабостта на Путин може да се превърне в проблем за ЕС. Според нея това е непредвидима страна и тя е голяма заплаха за всички, които са близо до нея

"Всички чакат да видят как оттук нататък Путин смята да овладее положението. Случилото се миналата събота показа, че той не контролира ситуацията до степента, до която много хора смятаха". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04