Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чикаго пострада от проливни дъждове. Наводнени са улици и сгради, затворени са магистрали

Дъждът обърка автомобилното състезание NASCAR.
Снимка: Ройтерс

Проливни  дъждове в района на Чикаго в събота и неделя наводниха улици, сгради и затвориха движението в отсечки от някои магистрали. Бяха отмени спортни прояви и концерти. Затворени са и плажовете.

От полицията на щата Илинойс съобщиха, че участъци от междущатски магистрали 55 и 290 са затворени поради затънали във вода автомобили и наводнени участъци.

В някои части на града бяха спрени влаковете. Дъждът обърка състезанието NASCAR на Националната автомобилна асоциация за стандартни автомобили, което трябваше да се проведе в почивните дни  по улиците в  центъра  на Чикаго. Отложени бяха концерти, както и срещата по бейзбол на Chicago Cubs.

Проливният дъжд наложи да бъде възстановено и нормалното течение на р. Чикаго в посока към езерото Мичиган, за да бъдат предотвратени наводнения.

През 1900 година течението на реката е обърнато в обратна посока, за да не може водите от канализацията да навлизат  в езерото Мичиган, което снабдява града и околните предградия с питейна вода.

По време на силни валежи обаче се налага, съоръженията  да бъдат отваряни и  реката да се обръща в естествената си посока, за да бъде предотвратено нейното излизане коритото. Последно подобно изпускане има през 2020 година.

Сега с вливането  на водата от реката в езерото  бе съобщено, че може да навлязат  води от канализацията  и това да доведе до влошено качество на водата. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30