Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се превърнат в пустинна зона до 2050 г

Снимка: Pixabay

Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се превърнат в пустинна зона до 2050 г., при 57% през 2008 г., алармират учени от Кипърския институт. Най-големият научно-изследователски център в страната участва в международен проект, чиято цел е подобряване на живота в средиземноморските райони чрез опазване и възстановяване на агро- и екосистемите в тях.

Кипър е особено уязвим поради своето географско местоположение и климатичните промени.

Островът и по-широкият район на Източното Средиземноморие се затоплят много по-бързо от средното за света, като се очаква допълнително намаляване на дъждовните дни и количествата на валежите, както и удължаване на сухия сезон на годината с 1 до 2 месеца, каза д-р Христос Зумидис от Центъра за енергетика, околна среда и водни ресурси на Кипърския институт.

Двата най-рискови фактори за превръщането на райони на острова в пустиня са намаляването на водните ресурси и ерозията на почвите, засилени не само от климатичните промени, но и от стопанската дейност, посочи изследователят.

Разработването на нови решения и иновативни практики, с които да се намалят рисковете и да се засили устойчивостта на агросистемите, е целта на международен изследователски проект REACT4MED с участието на Кипърския институт.

Той се състои от 11 партньори - университети, изследователски институти, малки и средни предприятия, от Европа, Африка и Близкия изток, и се финансира от програмата "Хоризонт Европа".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44
Водещият кандидат на AfD за европейските избори Максимилиян Кра

Ще разклати ли шпионски скандал "Алтернатива за Германия" преди евровота?

"Деструктивни играчи от страната и чужбина дестабилизират демокрацията и държавата", заяви тази седмица Томас Халденванг, директор на Федералната служба за защита на конституцията - германската агенция за национална сигурност. Изказването му на отдавна планирано събитие съвпадна с два шпионски скандала в Германия - първо бяха арестувани двама..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22