Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък избират съдия, който да може да разследва главния прокурор

Върховен касационен съд
Снимка: БГНЕС

Утре във Върховния касационен съд ще бъде избран съдия, когото Прокурорската колегия да избере за прокурор, който да разследва главния прокурор. 

Той ще работи по сигнал за имотни сделки на близки и членове на семейството на временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Общо 22-ма са магистратите, които дадоха съгласие да бъдат включени в списъка по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. 

Кой да разследва Сарафов ще бъде определено със системата за случайно разпределение на делата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обвинение за мъж, превел незаконно през ГКПП "Капитан Андреево" 13-годишно дете от Сирия

52-годишен мъж е обвинен за незаконно превеждане през ГКПП "Капитан Андреево" на 13-годишно дете от Сирия, съобщават от държавното обвинение. На 4 май от Турция в България пристигнал лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от обвиняемия. При проверка в колата на задната седалка, на която имало поставени пакети с тоалетна хартия,..

публикувано на 08.05.24 в 14:01

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори..

публикувано на 08.05.24 в 13:56
Мая Манолова

Мая Манолова: Солидарна България ще защити работещите хора в следващото НС

Ние сме единствената коалиция, която е на обикновените, работещи хора, които получават по 700 лв. на месец. Това са 700 000 души на минимална работна заплата и не могат да си платят сметките за ток и парно, и са ограбвани от монополистите. Това заяви Мая Манолова от Солидарна България в интервю пред БНР. "Тези хора не са само..

публикувано на 08.05.24 в 13:47
Снимката е илюстративна, архив.

Източиха 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир, спрял край Монтана

Отново започнаха кражбите на нафта от спрели за почивка тираджии край Монтана, свидетелства кореспондентът на БНР в региона. Вчера неизвестни са източили 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир. Последната кражба бе в началото на април. Служители на Районното управление в Монтана работят по установяването на извършител на кражба на..

публикувано на 08.05.24 в 13:45
Яд Вашем, Залата на паметта с имена и снимки на убити

Спомен за тези, които са спасявали евреи през Втората световна война

Американският президент Джо Байдън говори вчера за "надигащия се бич на антисемитизма" в Мемориалния музей на Холокоста. Това става в момент, когато страната е залята от студентски протести срещу правителствената подкрепа за Израел в конфликта в Ивицата Газа - нестихващи протести, които разделят студентството не само в Америка, но вече и в..

публикувано на 08.05.24 в 13:44
Президентът Румен Радев (вляво) и държавният глава на 
Азербайджан Илхам Алиев (вдясно) подписват документи в Баку, 7 май 2024 г.

Директна авиолиния ще свързва София и Баку от средата на годината

От средата на тази година ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан. Той беше посрещнат от колегата си Илхам Алиев, като двамата подписаха и декларация за укрепване на стратегическото партньорство. Радев и Алиев подписаха декларация за..

публикувано на 08.05.24 в 13:14

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са съобщили за близо 60 000 случая на коклюш. Това е повече от десетократно увеличение в..

публикувано на 08.05.24 в 13:12